Sanader odbija brzo izručenje Hrvatskoj: Određeno mu još mjesec dana pritvora!

BIVŠI predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Ivo Sanader prvi je put Božić dočekao u malenoj ćeliji salzburškog zatvora gdje će ostati još najmanje mjesec dana. Naime, nakon današnjeg ispitivanja pred sucem koje je trajalo sat vremena, glasnogovornica Barbara Feichtinger izjavila je za austrijsku agenciju APA kako je Sanaderu produljen pritvor.

Odbio pojednostavljeni postupak izručenja!

Sanaderov odvjetnik Werner Sappan i glasnogovornica Državnog odvjetništva u Salzburgu Barbara Feichinger, rekli su da će pritvor biti produžen za mjesec dana, a sljedeća rasprava bit će 27. siječnja.

Kao razloge za produženje pritvora sud je naveo još uvijek prisutnu mogućnost bijega ali je odlučeno da ne postoji opasnost od ponavljanja djela. "Sanader je, po savjetu odvjetnika, ponovno odbio pojednostavljeni postupak izručenja, jer njegovi odvjetnici u Hrvatskoj još nisu vidjeli sudski spis", rekao je Suppan. Dodao je kako Sanader nema primjedbi na pritvor, ali je zabrinut zbog odnosa hrvatskih vlasti prema njegovoj obitelji.

Sudsko ročište o izručenju moglo bi uslijediti za dva do tri tjedna, dakle prije sljedećeg ročišta o produženju ili ukidanju pritvora, rekla je Feichtinger. Sanader je već dobio sve spise o izručenju koji su došli iz Hrvatske, "ali treba imati dovoljno vremena da ih prouči", rekla je. Objasnila je da Sanader može uložiti žalbu na eventualnu odluku istražne sutkinje o izručenju. Ako pak pristane na ubrzani postupak, mogao bi biti izručen u vrlo kratkom roku.

Sanaderu nitko nije došao čestitati Božić

Na prvom ispitivanju pred sucem u Salzburgu, Sanader je tvrdio da, kada je uhićen na autocesti, nije bio u bijegu već je krenuo prema hrvatskog granici gdje je imao dogovor s policijom o predaji. Taj dogovor je policija demantirala. Tada je kazao i da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret u Hrvatskoj, a odlučeno je da se o zahtjevu za izručenje raspravlja tek kada mu istekne pritvor od 14 dana. Ranije je njegov austrijski odvjetnik Walter Suppan kazao da će Sanader pristati na brzo izručenje Hrvatskoj jer se želi što prije obračunati s optužbama DORH-a i Uskoka. No, niti danas se nije moglo doznati želi li bivši šef HDZ-a biti izručen Hrvatskoj.

Sanader je na Badnjak bio u ćeliji, a sam je bio i na Božić, jer ga nitko nije posjetio u zatvoru. Možda je razlog što obitelj nije krenula prema Austriji i taj što su Sanaderova supruga i kćer, Mirjana i Bruna, u četvrtak navečer imale neugodan susret s hrvatskim plavcima "koji su ih samo legitimirali", dok one tvrde da im nije bilo dopušten ulazak u vilu u Kozarčevoj ulici. Ostaje vidjeti hoće li Sanader pred sucem i to "uvesti" kao dokaz političkog progona u Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj sam žrtva političkog progona"

Da bi Sanader mogao promijeniti svoje mišljenje o brzom izručenju Hrvatskoj može se zaključiti i po svjedočenju pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta o Hypo banci, gdje je bivši predsjednik HDZ-a rekao da je u Hrvatskoj žrtva političkog progona te da ga mediji unaprijed osuđuju, iako je nevin. Nije zaboravio spomenuti i kako je "njegova zamjenica, najbliža suradnica i najbliža prijateljica" bila današnja premijerka Jadranka Kosor pa u budućnosti možemo očekivati da će Sanader tvrditi da je ona znala za sve što se sada njemu stavlja na teret.

Između dva saslušanja o izručenju pokrenuta je i austrijska istraga o pranju novca protiv Sanadera. To bi mogao biti dobar argument austrijskim sucima da ga mu produže pritvor, jer bi Sanader o tim optužbama trebao biti ponovno ispitan sredinom siječnja. Na prvom saslušanju austrijskog državnog odvjetništva bivši predsjednik HDZ-a rekao je da nije imao vremena za pripremu. Iako nije imao vremena, kazao je da je nevin te da mu nisu poznate optužbe za pranje novca.

Austrijska istraga mogla bi produžiti Sanaderov ostanak u "egzilu"

Sanadera je za pranje novca prijavila jedna tirolska banka, a za isto djelo se tereti jedna osoba koja mu je u rodu te još jedna misteriozna osoba. Na tom saslušanju je kazao da su sredstva pronađena na njegovom austrijskom računu (a spominje se oko deset milijuna kuna), legalno zarađena. 

Ukoliko Austrija pokrene sudski proces za pranje novca protiv Sanadera, može se očekivati da će bivši premijer dulje vrijeme ostati "u egzilu", jer bi taj proces imao prednost nad onim koji se protiv bivšeg vođe HDZ-a vodi u Hrvatskoj. No, bivši predsjednik HDZ-a prvo mora odgovoriti na pitanje suca želi li proces brzog izručenja Hrvatskoj. 

Pročitajte više