Sanader: Odgodom primjene niže stope PDV-a nismo iznevjerili obećanja

PREMIJER Ivo Sanader odbacio je danas optužbe oporbe da je odgađanjem primjene niže stope PDV-a za početak iduće godine, njegova Vlada iznevjerila obećanje dano građanima u predizbornoj kampanji.

Građanima smo dali jamstvo da će PDV biti smanjen, ovo je početak ispunjenja tog jamstva, rekao je Sanader u saborskoj raspravi o vladinu prijedlogu da se stopa PDV-a sa 22 smanji na 20 posto i da se počne primjenjivati 1. siječnja 2005.

Kritičarima iz IDS-a i SDP-a, premijer je uzvratio da nisu ispunili obećanje da će PDV smanjiti na 17 posto.

Naveo je da su proračunski izdaci za cestogradnju probijeni za 1,6 milijardi kuna, da se prethodna Vlada u prosincu suglasila s probijanjem, unatoč negativnom mišljenju Ministarstva financija.

Zar bi o tome trebali šutjeti, upitao je premijer svoje kritičare?

Bivši ministar financija Mato Crkvenac (SDP) kaže da je netočno naglašavati proboje na cestogradnji, zdravstvu i sl. koji nisu dokazani, tvrdi da napuhavanje tobožnjih deficita čini Hrvatskoj veliku štetu.

Sanader je potvrdio da će se predstavnici nove i bivše Vlade sutra sastati i pokušati ustanoviti zašto je i gdje došlo do probijanja proračuna, zašto su neke odluke donijete kad je bilo jasno da se vlast promjenila.

Pročitajte više