Sanader odlazi u Bruxelles pregovarati o ZERP-u i pretpristupnim fondovima EU

PREMIJER Ivo Sanader odlazi u Bruxelles, gdje će po prvi put nakon reizbora za predsjednika Vlade u sjedištu NATO-a razgovarati o ulasku Hrvatske u savez.

Sanader je, osim toga, već najavio još neke razgovore u Bruxellesu, među njima i pojašnjenje odluke o blokiranju pristupa europskim sredstvima.

Podsjećamo, Europska je komisija prekjučer potvrdila da je Hrvatskoj privremeno zamrznula projekte iz programa PHARE 2006. i da je smanjila za pet milijuna eura sredstva predviđena u programu IPA zbog slabosti u provedbi decentraliziranog sustava upravljanja projektima iz fondova EU-a.

Međutim, iz Ministarstva financija Republike Hrvatske jučer je stiglo priopćenje kako je točno da Europska komisija traži određena poboljšanja u sustavu, no da Hrvatska nije izgubila sredstva iz programa PHARE 2006. i IPA.

Sanader će u Bruxellesu razgovarati i o pitanju ZERP-a, pogotovo nakon što ga je Hrvatska, unatoč upozorenjima Europske unije, proglasila.

Sanader je Europsku komisiju i susjedne Italiju i Sloveniju, koje se pozivaju na bilješku iz 2004. i prijete blokiranjem pregovora, pozvao na razgovore. Upitan o tome hoće li Hrvatska popustiti i odreći se ZERP-a, Sanader je nedavno izjavio kako neće niti se može odreći ZERP-a te da na njega ima pravo. Hrvatska će, kaže Sanader, na tu temu predložiti kvadrilateralne razgovore između Italije, Slovenije, Europske komisije i Hrvatske. "Mi smo spremni tražiti rješenja, na koji način možemo razloge koji su doveli Italiju i Sloveniju do toga da budu protiv ZERP-a otkloniti", kazao je Sanader.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je kako će pristati na razgovore s Hrvatskom i Italijom, ali tek nakon što Hrvatska ukine ZERP.

Slovenci su pozdravili poziv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića na dijalog, ali očekuju da će Hrvatska "ispuniti dogovor iz Bruxellesa iz 2004. godine i poništiti primjenu ZERP-a za zemlje članice EU".

Današnjim sastankom sa Sjevernoatlantskim vijećem Hrvatska u Bruxellesu završava šesti ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP). Hrvatska bi nakon toga trebala dobiti poziv za članstvo u NATO-u. Sanader, koji predvodi hrvatsku delegaciju, u Bruxellesu će razgovarati s veleposlanicima država članica NATO-a i s glavnim tajnikom Saveza Jaapom de Hoopom Schefferom.

R.I.
Foto: Index

Pročitajte više