Sanader osniva novu stranku i vraća se u hrvatsku politiku?

BIVŠI premijer Ivo Sanader posljednjih je tjedana pojačao kontakte sa stranim i hrvatskim političkim saveznicima, a pokazuje i sve veće zanimanje za osnivanje političke stranke.

Navodno bi u toj stranci okupio skupinu poslovnih ljudi te političare s kojima je surađivao u prošlosti, piše Nacional. Sanader je uvjeren kako Jadranka Kosor neće uspjeti riješiti nagomilane probleme te da bitan pomak neće napraviti niti SDP-ova koalicija, a tada će bivši premijer građanima ponuditi alternativu.

Sanader suradnicima govori da bi Kosorica morala odstupiti

Sanader se, navodno, okružio skupinom mlađih "nepotrošenih" ljudi, a u stalnim kontaktima je i sa starim suradnicima iz HDZ-a kao što su Luka Bebić, Marijo Zubović te Bianca Matković. Bivši premijer je zadnjih tjedana bio u inozemstvu jer je želio provjeriti stajalište međunarodne zajednice o svom političkom povratku. Kontaktirao je s visokopozicioniranim dužnosnicima u njemačkoj i američkoj administraciji, kao i u tijelima Europske unije.

Sanader, navodno, smatra kako je Hrvatska paralizirana ponašanjem Jadranke Kosor i Mladena Bajića, a svojim suradnicima govori kako bi aktualna premijerka odmah morala odstupiti. Bivši premijer prognozira da će Vlada Jadranka Kosor propasti do kraja ove godine ili na parlamentarnim izborima 2011. godine. Očekuje da će premijer postati Zoran Milanović koji se neće moći stabilizirati na vlasti.

Nije nemoguće da Sanader ponovno poželi biti predsjednik HDZ-a

To vidi kao šansu za svoj povratak u politiku, najvjerojatnije kroz novu stranku. No, nije nemoguće da se Sanader, nakon što Jadranka Kosor izgubi parlamentarne izbore, pokuša vratiti na čelo HDZ-a, jer smatra da će sadašnja premijerka tada teško zadržati vlast u stranci.

Sanader je u svojoj "povratničkoj" turneji tražio i razgovore s nekadašnjom američkom državnom tajnicom Madeleine Albright i njemačkom zastupnicom u Europskom parlamentu Doris Pack, no obje su ga odbile. Navodno su ga odbili i visokopozicionirani dužnosnici Njemačke i Europske unije.

Pročitajte više