Sanader: Proračun za 2005. temelj daljnjeg jačanja Hrvatske

DRŽAVNI proračun za 2005. pokazuje Vladinu vjerodostojnost i odgovornost da provodi održivu ekonomsku i fiskalnu politiku, te daje realni temelj za daljnje jačanje Hrvatske, izjavio je danas u Hrvatskom saboru premijer Ivo Sanader.

Nakon 330 dana rada ove Vlade, Hrvatska bilježi stopu gospodarskog rasta od četiri posto, po prvi put u deset godina izvoz raste brže nego uvoz (u prvih devet mjeseci ove godine izvoz je rastao 16, a uvoz 6 posto), u rujnu je nezaposlenost pala ispod 300 tisuća, bilježi se rast industrijske proizvodnje od 3,5 posto, rekao je premijer.

Usporen je, dodaje, rast vanjskog duga, koji je, naveo je, u 2004. porastao za 2,8 milijardi kuna, a u 2003. za 8,2 milijarde.

Sve su to, ističe Sanader, pretpostavke na kojima počivaju Vladina očekivanja da će u iduće tri godine Hrvatska doživjeti gospodarski skok, da će u 2007. deficit biti manji od 3 posto.

"To je velika ambicija, ako uspijemo bit će to dokaz da Hrvatska, unatoč neusporedivo težem položaju od ostalih tranzicijskih država (rat), može ići u korak s naprednim europskim državama", rekao je Sanader.

Premijer je naveo pet glavnih ciljeva koje Vlada želi ostvariti u idućoj godini - najbitniji je socijalna osjetljivost i odgovornost prema socijalno ugroženima, braniteljima, umirovljenicima, djeci. Za dječji doplatak je, primjerice, proračunom osigurano 1,6 milijardi kuna, više se izdvaja za porodiljne naknade, za branitelje 3,5 milijardi kuna.

Cilj je proračuna i potpora makroekonomskoj stabilnosti, i to usporavanjem rasta vanjskog duga, snižavanjem deficita te konsolidiranjem javnih financija.

Proračunom se želi dati potpora gospodarskom rastu kroz infrastrukturne projekte, prije svih gradnju autocesta, za što je izdvojeno oko 4 milijarde kuna, za ceste 2 milijarde, za Hrvatske vode 1,7 milijardi, oko 3 milijarde kuna za obnovu, povratak prognanih i imovine, isto toliko za Hrvatske željeznice, 230 milijuna za razvoj otoka, za poticanje izvoza oko 430 milijuna kuna.

Kao jedan od ciljeva, premijer je naveo daljnje snižavanje stope nezaposlenosti, pa se za programe poticanja zapošljavanja predviđa pola milijarde kuna, a sa 775 milijuna kuna izravno bi se poduprla konkurentnost domaće proizvodnje.

Cilj je Vlade za naredne tri godine i što brže priključivanje Hrvatske EU, te u tom smislu i provođenje nužnih reformi.

Premijer Sanader kazao je da je proračunom gotovo pola milijarde kuna osigurano Ministarstvu vanjskih poslova, da su povećana izdvajanja i za Ministarstvo europskih integracija, da je za reformu pravosuđa izdvojeno gotovo 2 milijarde.

Statističke pokazatelje predloženog proračuna iznio je ministar financija Ivan Šuker - rashodi od gotovo 91 milijardu kuna (90,9 milijardi), prihodi od 86,7 milijardi, deficit opće države od 3,7 posto BDP-a.

U prilog tvrdnjama Vlade da je proračun za 2005. razvojan i sovijalan naveo je da je za socijalnu komponentu izdvojena čak 41 milijarda kuna (45,9 posto proračuna), a za razvojna 14 milijardi kuna.

Pročitajte više