Sanader putuje u Strasbourg s uplatnicom od 3.030.000 eura članarine za NATO

DOK U svečanom tonu premijer Ivo Sanader i predsjednik Stjepan Mesić objavljuju da su okončane sve pripreme za ulazak Hrvatske u NATO, koji će se službeno dogoditi 3. travnja na summitu u Strasbourgu i Kehlu, gotovo nitko ne spominje financijsku stranu, odnosno troškove ulaska u punopravno članstvo. 

Izgradnja novog središta NATO-a

Naime, kako je istražio Index, Hrvatska za članstvo u NATO mora platiti više od tri milijuna eura, a riječ je o jednokratnoj uplatnici koja ide na adresu Sjevernoatlantskog vojnog saveza. Da je tome zaista tako potvrdili su nam iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Gordana Jandrokovića.

"Temeljem ocjene potrebnih sredstava za provedbu Zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, Hrvatska za troškove članstva u NATO-u mora osigurati 3.030.000,00 eura. Navedena sredstva pokrivaju stavke vojnog proračuna, civilnog proračuna, izgradnje NATO-ve infrastrukture te sredstva za izgradnju novog sjedišta NATO-a", potvrdio je za Index glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun. Dodao je kako financijske obaveze Hrvatske nastaju danom ulaska u punopravno članstvo u Savezu, a slijedom toga Hrvatska će uplatiti svoj dio proračuna za osam mjeseci tekuće godine.

Najniža članarina?

"Članarina se plaća jedanput godišnje", objasnio je glasnogovornik Dragun, no nije precizirao kada Hrvatska mora uplatiti traženi iznos, no sudeći prema odgovoru u kojem stoji kako "financijske obaveze Republike Hrvatske nastaju danom ulaska u NATO", vrlo vjerojatno ćemo morati uplatiti traženi iznos već krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna, odnosno 7. travnja kada će Hrvatska i formalno ući u Savez  svečanim podizanjem zastave pred sjedištem NATO-a u Bruxellesu.

Inače, iznos za ulazak Hrvatske u NATO Savez odlučen je u posljednjem krugu pregovora kada je određena jedna od, kažu u Jandrokovićevom ministarstvu, najnižih članarina unutar NATO-a, u iznosu od 0,27 posto ukupnog budžeta.

"Ta je svota određena prema BDP-u Hrvatske. Valja istaknuti da je vrlo niska u odnosu na dodatnu sigurnost koju Hrvatskoj pruža NATO, a i u odnosu na znatno veća sredstva koja bi bila potrebna da ne ulazimo u Sjevernoatlantski savez", objasnio je Dragun.

Svečano u vojni savez

Također, treba naglasiti kako su danas predsjednik Mesić i premijer Sanader bili prisutni na sastanku Državnog odbora za NATO, a priopćeno je da će se ovaj tjedan riješiti i preostali formalni dio ulaska u NATO, a na summitu će ovoga vikenda Hrvatska sudjelovati kao punopravna članica.

Ilko Ćimić
Foto: Ranko Šuvar,Goran Mehkek (Cropix)

Pročitajte više