Sanader sa sindikatima kao Cezar u Rimu: Zavadi pa vladaj

SCENARIJ koji se najavljivao još krajem prošlog tjedna zaista se i dogodio jer su jutros nakon dvosatnog vijećanja pregovore Vlade i sindikata o smanjenju plaća za 6 posto napustili sindikalni čelnici javnih službi. Preko puta stola predstavnika Vlade koje predvodi ministar financija Ivan Šuker ostali su tek državni službenici, koji su pristali na Vladine zahtjeve. 

Vrlo brzo nakon što su sindikati javnih službi napustili pregovore, državni službenici potpisali su Vladin sporazum o smanjenju plaća za šest posto. Potpisom na ugovor, Vlada im je obećala kako će dobiti božićnice i regres te darove za djecu, a ministar Šuker uštedio je na  55.000 policajaca, carinika, službenika u ministarstvu oko 300 milijuna kuna. Sindikati javnih službi odbili su potpisati sporazum o smanjenju plaća, a najavljuju i štrajk ukoliko Vlada na kraju jednostrano raskine ugovor s njima.

Današnji scenarij postao je jasan još jučer kada su predstavnici Vlade razgovarali samo s predstavnicima državnih službi, dok oni iz javnih nisu dobili poziv!

 Pregovori Vlade i sindikata i dalje bez rezultata, nastavak u ponedjeljak

"Vladina je politika bila podijeli i vladaj. Vlada je u nedjelju imala pregovore sa sindikatom državnih službi za koje mi nismo znali. Njihova je namjera bila da idu na najslabiju kariku u lancu", komentirala je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi pred okupljenim novinarima.

Podsjetimo, Vlada zastupa stav da bi se sindikati trebali odreći planiranog rasta plaća od šest posto, predviđenog Kolektivnim ugovorom. Sindikati taj stav nikako ne prihvaćaju tražeći čvrsta jamstva da će se rast plaća nastaviti čim se domaće gospodarstvo stabilizira. Ministar Šuker predložio je sindikatima da plaće od 1. travnja idu dolje za šest posto, odnosno osnovica bi se vratila na prošlogodišnju razinu od 5.108,84 kune umjesto 5.415 kuna koliko osnovica iznosi od početka 2009. Daljnji pregovori o novoj osnovici započeli bi u trenutku kada bi BDP rastao više od dva posto i to dva tromjesečja uzastopce. Sindikati traže zaštitne mehanizme kako se ne bi opet dogodio slučaj da ostanu bez onog što su dobili Kolektivnim ugovorom.

Zabrinuli se za božićnice?

Ministar Šuker još je u petak "zaprijetio" kako je danas zadnja šansa sindikatima da pristanu na zahtjeve dok provladini mediji već posljednjih tjedan dana objavljuju neslužbenu informaciju da bi Vlada mogla jednostrano ukinuti potpisani Kolektivni ugovor. Danas, posljednjeg dana pregovora Vlade i sindikalaca svaki sindikat zasebno, ali i svih 15 sindikata međusobno, trebali su usuglasiti svoj stav o Vladinom današnjem prijedlogu.

Ovog vikenda došlo je do prvih većih trzavica među sindikalcima jer je dio zagovarao opći štrajk u slučaju da Vlada napravi "po svom", dok je dio, iz javnih službi, bio spreman na kompromise jer bi neprihvaćanjem ponude Vlade mogli ostati bez primjerice - božićnica . 

Nekima dogovorno skidanje, drugima sporazumno?

"Vlada neće postići zavadu u javnim službama koje i nadalje inzistiraju na primjerenoj cijeni rada i nikakvoj mogućnosti smanjenja plaća", rekao je danas novinarima Ivica Babić, predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata koji je potvrdio kako se taktika Vlade svodi na krilaticu "divide et impera", odnosno "zavadi pa vladaj".

M.M.
Foto:Goran Mehkek (Cropix)

Pročitajte više