Sanader šuti, Janša otkrio sadržaj razgovora: Situacija je ozbiljna

I DOK hrvatska Vlada nije objavila sadržaj telefonskog razgovora Sanadera i Janše, slovenski je premijer javnosti otvoreno rekao o čemu su jutros razgovarali.

Naime, hrvatska je Vlada kratko izvijestila da su se hrvatski i slovenski premijer telefonski čuli i dogovorili što skoriji sastanak, a Janez Janša je nekoliko sati kasnije na konferenciji za novinare u Ljubljani izvijestio slovensku javnost kako je nazvao Sanadera da bi mu kazao kako je situacija vrlo ozbiljna te da prosvjeduje zbog prodaje poljoprivrednih parcela kod rijeke Dragonje.

Janša je Sanaderu kazao, kako javljaju slovenski mediji, da se time krši Brijunska deklaracija iz ljeta 2005. prema kojoj je dogovoreno izbjegavanje graničnih incidenata te dogovor s Bleda prošle godine.

Slovenski premijer tvrdi kako mu je Sanader rekao da je zemljište prodala Općina Buje, na što mu je on odgovorio kako je u to bilo umiješano i hrvatsko ministarstvo poljoprivrede.

Janša je slovenskim novinarima kazao da bi slovenska vlada mogla odustati od dogovora koji su prošle godine na Bledu postigli on i Sanader, a prema kojemu bi se rješavanje graničnih pitanja prepustilo nekoj međunarodnoj ustanovi ili sudu.

Janša je potvrdio priopćenje naše Vlade da su dogovorili hitan sastanak.

H.A.
Foto: AFP Arhiva

Pročitajte više