Sanader: U lipnju ćemo dobiti status kandidata i datum za pregovore

HRVATSKI premijer Ivo Sanader izrazio je u četvrtak u Zagrebu uvjerenje da će Hrvatska 17. i 18. lipnja na summitu EU-a dobiti status kandidata i datum za početak pregovora te najavio da će poslati pisma dvadesetpetorici premijera zemalja članica EU-a u kojima će tražiti potporu za takvu odluku.

Nakon "povijesnog datuma 20. travnja, kada je Europska komisija objavila pozitavan avis, očekujemo da će 17. i 18. lipnja također biti veliki datum kada ćemo dobiti status kandidata i datum za početak pregovora o punopravnom članstvu", rekao je premijer Sanader otvarajući međunarodnu konferenciju "Hrvatska: očekivane koristi od statusa države kandidatkinje za članstvo u EU".

Na konferenciji, koju organizira Institut za međunarodne odnose u suradnji s Delegacijom Europske komisije i Zakladom Friedrich Ebert, sudjeluje niz hrvatskih i europskih dužnosnika te analitičara.

Premijer Sanader je otklonio spekulacije da će EU na summitu u lipnju odobriti Hrvatskoj samo status kandidata, ali ne i datum za početak pregovora.

"Mislim da se o tome vode nepotrebne rasprave. Mislim da ćemo dobiti obje odluke, pri čemu računam na potporu naših prijatelja", rekao je Sanader najavivši da će svim premijerima zemalja članica EU-a poslati pismo prije početka summita.

Sanader je rekao da je Hrvatska zrela za početak pregovora te da ih može završiti za oko 2,5 godine, a nakon toga je na Europskoj uniji da odluči kada će biti primljena u članstvo.

"Kada spominjem 2007. godinu, onda mislim da do tada možemo završiti pregovore", rekao je hrvatski premijer.

Od statusa kandidata Hrvatska će imati brojne koristi, primjerice pristup predpristupnim fondovima, jačanje gospodarske i socijalne kohezije, postaje privlačnija stranim investitorima, dobiva bolji međunarodni imidž, što je posebno važnu za našu turističku industriju, rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je rekao kako ima najave da će Italija i Velika Britanija uskoro, prije summita u lipnju, ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Hrvatske. To su jedine dvije zemlje od dosadašnjih 15-članica, koje još nisu ratificirale taj sporazum.

Promjenom svoga statusa, Hrvatska ne želi pobjeći iz regije, nego naprotiv spremna je pomoći svojim susjedima i prenijeti im svoja iskustva. Pozitivne odluke Europskog vijeća o hrvatskoj kandidaturi dale bi hrvatskim susjedima jasan signal da se isplati ići putem kojim je Hrvatska krenula, rekao je Sanader.

Pročitajte više