Sanader u New Yorku odbio novinare: Nisam došao pričati, došao sam slušati!

IVO SANADER u domovini više nije tako rado viđen kao što je nekad bio, ali u New Yorku je i dalje drag gost. Premijer čija je popularnost u narodu drastično pala nakon nikad objašnjenog bijega, kojeg je ulica jednoglasno proglasila neviđenim kukavičlukom, gostovao je na Globalnom summitu kreativnog vodstva koji je pohodio prošle godine, a domaćica mu je opet bila Louise Blouin MacBain.

> Ovo je stvarno previše: Nađite Sanaderu konačno neki posao

Ugostila ga jedna od najbogatijih žena svijeta

Jedna od najbogatijih žena svijeta o Sanaderu misli sve najbolje. Na summitu kojeg je prvi put organizirala 2006, a sad se održava svake godine, ugostila ga je i lani kada je biranim riječima govorila o tadašnjem premijeru koji je "pozvan da drugim zemljama prenese iskustvo Hrvatske". Ovogodišnje Sanaderovog gostovanje je osnivačica zaklade Louise Blouin dogovorila prije nego je počela "era Jadranke Kosor", ali jedna od utjecajnijih žena u New Yorku, koja se druži s takvim političkim figurama kao što su Henry Kissinger, Bill Clinton i Simon Peres, Sanaderu mjesto za govornicom nije uskratila niti kad je saznala da je pobjegao od premijerske odgovornosti.

"Vjerujem da od Ive Sanadera i dalje možemo puno naučiti. On će uvijek biti moj dragi gost i sigurna sam da će nam i u budućnosti pomagati u radu Globalnog kreativnog čelništva", rekla je Blouin koja je s novinarima popričala nakon što je dočekala Sanadera.

Sanader zavapio: "Ugasite diktafone!"

Po dolasku na summit Sanadera su dočekali hrvatski novinari, ali bivši premijer samo je zavapio: "Ugasite diktafone!" Nastavio je tako Sanader graditi mit o svojoj pojavi što radi još od famozne press konferencije na kojoj je najavio svoj "konačni" odlazak iz politike. Nakon tog događaja se bivši premijer javnosti idućih nekoliko dana javnosti obraćao putem intervjua (a zapravo monologa) danih uredniku jedne dnevne tiskovine, dok je od svoje pojave na javnim mjestima pažljivo dozirao kako ne bi izgubio na važnosti.

Za otvoren razgovor s medijima Sanader nije bio spreman ni u New Yorku. Došao je, kaže, slušati, a ne govoriti pa je shodno tome odbio razgovor o baš svim aktualnim temama hrvatske politike. "Bit će vremena za razgovore kad se vratimo u Zagreb", poručio je Sanader pred zgradom kluba Metropolitan. Novinarima koji su inzistirali na izjave više puta je ponovio da im je dosta da poslušaju njegovo izlaganje na summitu. Iako nakon njega, naravno, nije bilo ništa jasnije zbog čega je Sanader napustio "brod koji tone".

Od Račana do Kosor

U svom se govoru Sanader dotaknuo svog prethodnika Ivice Račana, a i nasljednice Jadranke Kosor, te ustvrdio kako su napori Hrvatske da postane dio europskih integracija započeli s Račanom, a on ih je nastavio prije nego je "predao palicu" Jadranki Kosor. Upravo je diplomaciju Sanader istaknuo kao ključnu odrednicu svog mandata i pol, zajedno s ostalim naporima koje je Hrvatska poduzimala kako bi postala dio Europske unije.

"Vrlo smo brzo shvatili da nikad nećemo biti ravnopravni drugim zemljama u financijskim i gospodarskim krugovima ako ne budemo član Europske unije i NATO-a. Kad uspijete ući u te dvije organizacije, investitori i kreditori vas počnu drugačije gledati", kazao je Sanader.

Pročitajte više