Sanader u travnju nije ministru Bajsu dozvolio ostavku jer bi to bio znak slabosti Vlade

VEĆ pomalo zaboravljeni slučaj ostavke ministra turizma Damira Bajsa u travnju ove godine nudi još jedan zanimljiv pogled na odnose i događanja u Vladi RH. Naime, prije samo dva mjeseca ministru Bajsu nije bilo dozvoljeno otići pod izlikom da bi odlazak jednog "tako važnog ministra" mogao biti "znak slabosti Vlade Ive Sanadera pred poteškoćama koje dolaze". Prije svega pred turističku sezonu. Procjena Vlade, prije svega Sanadera tada je bila kako nikako ne bi bio dobar znak da jedan ministar daje ostavku u ključnom trenutku.

"Pritisak", "velika očekivanja", "kritike"

Podsjetimo, ministar Bajs nakon snažnih kritika u javnosti da nije na vrijeme reagirao na krizu te da uzaludno troši novac na promidžbu umjesto da subvencionira turističke djelatnike kako bi se "pregrmjela ova turistička sezona", osjetio je "pritisak zbog velikih očekivanja" te je nakon svađe s koalicijskim partnerima oko Akcijskog plana odlučio dati ostavku.

Zanimljivo je napomenuti kako je tada Bajs koristio gotovo pa iste riječi koje danas spominje Sanader odnosno riječi "pritisak", "velika očekivanja" te nemogućnost "ostvarivanja vlastitih ideja" kao i sve češće "kritiziranje" . Kada se govorilo o tome da Bajsu, odnosno turističkom sektoru nije dozvoljen manji PDV, što je osobno zaustavio ministar financija Ivan Šuker, također se koristila sintagma o "barijeri" odnosno "spuštenoj rampi", ne za Hrvatsku, nego za turizam.

Nema nam pomoći

Bajs je, treba naglasiti, osjetio i pritisak jer je tada, kao i danas važila percepcija da će turizam biti ključan za zaustavljanje ili barem ublažavanje udara krize. Danas dva mjeseca kasnije od nikada prihvaćene ostavke, koju je odbio i sam Sanader uz nagovaranje Josipa Friščića, iz Bajsove stranke HSS-a govore kako odlazak premijera nije ništa senzacionalno te da će se sve nastaviti kao prije.

Izgubljeni Bajs danas tako i dalje trpi posljedice odluke koja mu je nametnuta, dok je Sanader dao petama vjetra. Ostao je u Vladi dok turizam neumitno ide prema još u prosincu procijenjenih minus dvadeset posto manjeg prihoda od turizma. Bajs i dalje trpi podsmijeh i posljedice svojih loših odluka poput one o Srbima kao spasiteljima sezone te činjenice da nije reagirao na vrijeme što će se katastrofalno odraziti na turističke brojke. I još uvijek mu nije dozvoljeno otići iz Vlade, a čini se da mu nitko ni u novoj podjeli ministarskih fotelja ne želi reći da vrijeme da ode.

Sve to samo ukazuje kako se zapravo više ništa spasiti ne može.

I.Ć.
Foto: Željko Hajdinjak (Cropix)

Pročitajte više