sanader u vrbovcu: poništit ćemo prodaju pik-a "vrbovec"

Predsjednik HDZa Ivo Sanader danas je na predizbornom skupu u Vrbovcu izjavio kako je sadašnja vlast prodala PIK "Vrbovec" desetak dana prije izbora jer nije sigurna u izborni ishod ili je posrijedi, kako je rekao, "muljaža" te će HDZ, kad pobijedi, tražiti poništenje njegove prodaje.

Sanader je rekao i da nije istina da Hrvatska s HDZ-om ne može u Europu, a o posjetu njemačkog kancelara Schroedera Hrvatskoj "da se on zapravo došao oprostiti s Račanom."

Današnji posjet mjestima i gradovima u 2. izbornoj jedinici HDZ-ovi kandidati su završili u Koprivnici. Na tiskovnoj konferenicji prije predizbornog skupa prvi na listi Andrija Hebrang ocijenio je da je vladajuća koalicija unazadila hrvatsko zdravstvo.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti ukinuto je stotinu domova zdravlja, a nije završen započeti projekt privatizacije, što je, drži Hebrang, nedopustiva pogrješka koja će urokovati anarhiju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. "U bolničkom sustavu napustili su način financiranja koji smo uvodili 10 godina, a to je financiranje po izvršenoj usluzi. Vratili su sustav od prije 90. godine, a to je paušalno plaćanje po političkoj podobnosti ravnatelja neke ustanove, ustvrdio je Hebrang. Po njemu, nedopustivo je bilo i ukidanje 2000 bolničkih postelja, "ne prema dogovorenoj strategiji i potrebama, nego opet po interesnim političkim skupinama"

Kao najveći grijeh naveo je ulaganja u zdravstvo bez ikakve strategije, koju je morala donijeti Vlada i potvrditi je Hrvatski sabor, rekao je, dodavši kako Račan i ministar Vlahušić obećavaju da će sedam milijarda kuna uložiti u zdravstvo, "ali u zidove." "Zakinuli su osiguranika u pružanju dijagnostičkih i terapijskih usluga i od tog novca pretaču novac u građevne lobije, koji grade nepotrebne objekte", ustvrdio je Hebrang.

Kako je rekao, HDZ će ulagati u zdravstvo, ali po strategiji koju mora donijeti Hrvatski sabor, "po potrebama".

Središnji predizbornim skup u Koprivnici održao se pod šatorom na Zrinskom trgu.

Pročitajte više