Sanaderov BMW bi u ožujku nahranio 651 četveročlanu obitelj

SAVEZ samostalnih sindikata izračunao je bi se novcem utrošenim u novi premijerov BMW tijekom cijelog ožujka mogla prehranjivati 651 četveročlana obitelj, što je istovjetno 1.911 minimalnih plaća. Ti bi radnici trebali raditi 31 dan mjeseca ožujka da bi svojim plaćama na kupu imali za automobil Ive Sanadera, navedeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji SSSH.

Zabrinjavajuće brojke tu ne završavaju. Predsjednik SSSH Ivan Tomac tvrdi da je temeljem najave Vlade da će se ove godine od doprinosa u državni proračun ove godine sliti 2.2 milijarde kuna manje nego 2008. godine izračunao da će u 2009. otkaze dobiti 80 tisuća ljudi. Taj iznos, pojašnjava, uplatilo bi 65.350 ljudi s prosječnom plaćom, no ako se broje zaposleni u drvnoj, tekstilnoj i prerađivačkoj industriji, brojka se penje na 80 tisuća.

Troškovi narasli, plaće padaju

Sindikalna je košarica, dakako, poskupjela - u odnosu na prošli mjesec za 47 kuna, a u odnosu na prošlu godinu kada nas je zapljusnuo val inflacije - za čak 300 kuna, i iznosi 6.447. Najviše, u prosjeku deset posto, narasli su troškovi prehrane: kruh za 15.5 posto, meso za 6.4 posto, a odjeća i obuća za 2.7 posto.

S druge strane visina plaće je u padu: od 15 djelatnosti u 11 je u prošloj godini plaća snižena ili stagnira. O standardu hrvatskih građana govori i podatak da je Lijepa naša po godišnjoj potrošnji u odnosu na europske zemlje na 30. mjestu s 4.763 potrošena eura, dok je europski prosjek 12.500 eura godišnje.

A.B.
Foto: K.H.

Pročitajte više