Sanaderov nesposobni prijatelj Poljak "nadzire" dva odbora

SINIŠA POLJAK, smijenjeni zamjenik predsjednika NO Brodosplita, za kojega je u ponedjeljak premijer Ivo Sanader ustvrdio da je bio nesposoban obavljati tu dužnost, član je u Upravnom vijeću Luke Split te je u Nadzornom odboru Odašiljača i veza.

Podsjetimo, nakon što je izbila afera Brodosplit Sanader je Poljaka smijenio u vrlo kratko roku zbog sumnje da je sudjelovao u malverzacijama koje su splitski škver oštetile za šest milijuna dolara.

Na prijedlog ministra Božidara Kalmete Vlada je, kako piše Novi list, u ožujku 2004. godine Poljaka imenovala u Upravno vijeće Lučke uprave Split. Poljak se i danas nalazi na toj funkciji, a za što je točno zadužen i kakav je opis njegova posla nitko ne zna.

Poljak je i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Odašiljača i veza. Na tu je dužnost bliski premijerov prijatelj imenovan 5. svibnja 2004. godine. U tvrtki koja je nastala izdvajanjem iz HRT-a bili su vrlo tajanstveni. Umjesto odgovora je li Poljak u NO tvrtke, osoba iz Uprave koja "nije zadužena davati izjave" priupitala je novinara odakle mu telefonski broj na koji je nazvao.

Da je Siniša Poljak (isti onaj koji je bio zamjenik predsjednika NO Brodosplita - vidljivo po JMBG-u) član spomenutog Nadzornog odbora, točnije zamjenik predsjednika vidljivo je iz registra trgovačkih društava dostupnog na web stranici Ministarstva pravosuđa.

U travnju kada je Sanader maknuo Poljaka s mjesta zamjenika predsjednika NO Brodosplita, dotada najmoćniji čovjek i vladar splitskog škvera smijenjen je i iz Uprave HEP-a, te s mjesta organizacijskog tajnika HDZ-a.

Poljak je poznati splitski kadrovik, koji postavlja i smjenjuje ljude u splitskoj policiji i POA-i. Prije nekoliko dana mediji su otkrili kako u splitskoj policiji već duže vrijeme traje rat između dviju struja bliskih HDZ-u, jer su se uporno odbijali baviti škverom.

Tek kada je izvršen pritisak na načelnika Odjela gospodarskog kriminaliteta Ivana Lozića stvari su se pokrenule s mjesta. Lozić je kao i zamjenik načelnika PU Ante Gudelj blizak Poljaku te se s Poljakom javno sastaju. Nakon što su upozoreni da će biti smijenjeni, tek su tada pristali potpisati kaznene prijave.

Slobodna Dalmacija u današnjem broju piše kako su odmah nakon što su zaključile kako u slučaju Brodosplit nema elemenata kaznenog djela,  policajke Marica Kušeta i Snježana Županović dobile promaknuće u Odjelu za gospodarski kriminalitet splitske policije. Tezu da kriminala nije bilo Kušeta i Županović nedavo su branile u Zagrebu pred predstavnicima MUP-a i Državnog odvjetništva.

R.R.

Pročitajte više