Sanaderova Vlada zaboravila na učiteljske plaće

DVIJE godine nakon potpisanog Sporazuma o plaćama u osnovnim i srednjim školama učiteljske plaće i dalje zaostaju za prosječnom plaćom u državi. Štoviše učiteljske plaće zaostaju i za plaćama i u drugim javnim službama, a predstavnici sindikata učitelja "Preporod" na današnjoj su konferenciji za novinare ukazali na loš materijalni položaj i opće loše stanje u prosvjeti. Neposredni krivac za to upravo je potpisani Sporazum koji ne rješava plaće u prosvjeti. 

Prema riječima predsjednika Sindikata Željka Stipića zaostajanje plaća najočitije je u predškolskom odgoju i osnovnom školstvu gdje je zaposleno 57.000 ljudi, a koji primaju od 370 do 496 kuna manje od prosječne plaće u Hrvatskoj.  U odnosu na plaće u javnoj upravi te su razlike još i veće pa tako učitelji u osnovnom školstvu primaju 1045 kuna do 1239 kuna manje od prosjeka, dok su u srednjim školama učitelji u minusu od 658 kuna do 912 kuna.

"Sindikat Preporod će najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku o kretanju plaća uputiti svim osnovnim i srednjim školama u povodu Dana učitelja, a prije dvogodišnjice potpisivanja sporazuma", poručio je danas predsjednik Stipić najavljujući pokretanje inicijative za izmjenama sporazuma ili sklapanjem novog koji bi bolje riješio problem zaostajanja plaća u školstvu.

I.Ć.
Foto: I.L.

Pročitajte više