Sloković i Prodanović: Možda će tužitelji imati više sreće na Visokom kaznenom sudu

Foto: Index

OBJAVLJENA je nova nepravomoćna presuda Ivi Sanaderu, radi se o trećem suđenju za aferu Hypo. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud. Danas je nepravomoćno oslobođen.

U obrazloženju presude rečeno je da nije bilo štete za Republiku Hrvatsku jer iznos za koji je osumnjičen da ga je uzeo nije ugrozio državu. Bilo je samo moralne štete. Također, slučaj je u zastari.

 

"Presuda nije sporna, niti je možete politizirati, temelji se na analizi profesora koji je autoritet", rekla je Jadranka Sloković. "Akademik, izdao je niz knjiga, udžbenika, radio je na ratnom profiterstvu i Zakonu o zastarijevanju, pokazujući standard njegove promjene", opisala je.

"Nesrazmjerna korist o kojoj je sud govorio ne može biti moralna šteta ugledu Republike Hrvatske. Možda će tužiteljstvo imati više sreće na Visokom kaznenom sudu, tamo imaju svog čovjeka, svog zagovaratelja", rekla je još Sloković.

"Da ne bi ostalo na tome da je iz razloga zastare oslobođen, mi i dalje tvrdimo da nije bilo dokaza za kazneno djelo. To je bila jedna konstrukcija tužiteljstva, to je bila umotvorina njihova. Logički apsurd je da je on uzeo mito da bi Hypo banku uveo u tržište. Nema dokaza da je on uzeo novac.

Zakon o ratnom profiterstvu je unio dosta dilema s obzirom na to da se raspravljalo o djelima koja su u zastari. Ovo je revolucionarno pravo što radi tužiteljstvo", dodao je Prodanović.

Pročitajte više