Sanaderovo Ekonomsko Vijeće ide na ruku Kosor: Nemoguće je rezati državnu potrošnju!

PREMIJERKA Jadranka Kosor napokon je danas odahnula, jer sada za izbjegavanje prevelikog reza u državnoj potrošnji ima i pokriće famoznog Ekonomskog vijeća kojeg je formirao pobjegli premijer Ivo Sanader. Naime, zaključak Vijeća bio je da ukupni rashodi proračuna opće države za 2010. godinu moraju ostati najviše u visini rashoda tekuće 2009. godine.

> U Srbiji otkazi za 20 posto državnih službenika

Naravno premijerka Kosor odmah je novinarima rekla kako je to preporuka 12. sjednice Ekonomskog vijeća, prve otkad je ona čelu Vlade dodajući da bi se proračunski manjak trebao kretati između 2 i 2,2% bruto domaćeg proizvoda.

Malo manevarskog prostora

"Ostaje nam vrlo malo prostora za manevarske zahvate jer je preko 87 posto proračuna zadano jer u to ulaze i plaće, mirovine i socijalna prava. To svakako trebamo ispoštovati", naglasila je Kosor nakon sastanka Ekonomskog vijeća dodajući kako se može manevrirati tek unutar preostalih 13 posto.

Premijerka Kosor najavila je i kako će se kod donošenja proračuna za sljedeću godinu kontaktirati i sindikati odnosno socijalni partneri.

"Poslali smo poslali prijedlog sindikatima i poslodavcima u kojima predlažemo svoje korake, ali i definiramo odgovornost, pa isto očekujemo i od socijalnih partnera", naglasila je danas Kosor. Valja istaći i kako je danas novinarima prezentiran podatak kako bi se prema očekivanjima Ekonomskog instituta Hrvatska godini u ovoj godini trebao zabilježiti pad gospodarske aktivnosti od 4,7 posto, dok se u 2010. godini očekuje nulta stopa rasta gospodarstva.

Također, najavljeno je i kako će se vrlo skoro sazvati i iduća sjednica Ekonomskog vijeća, a to će biti odmah nakon što se napravi okvir proračuna za 2010. i povede rasprava s koalicijskim partnerima.

Pročitajte više