Sanaderu, miči šape s plina!

LJETO se približava kraju, gotova je sezona državnih godišnjih odmora, uvod je u potencijalno vrlo zanimljivu političku jesen, a Vlada Republike Hrvatske otvara igre u svom prepoznatljivom demagoškom nesposobnom stilu - najavljuje novo uplitanje u tržišne cijene energenata, ovaj put plina.

Jučer je premijer Sanader na novinskoj konferenciji najavio kako je prioritet Vlade zadržati cijenu plina na postojećoj razini za domaćinstva, pokušati zadržati cijenu na postojećoj razini za gospodarstva, te u slučaju rasta cijene plina za gospodarstva spriječiti domino efekt rasta cijena plina na rast cijena drugih proizvoda.

Nekako smo mislili da je čak i hrvatska vlada sposobna naučiti bar poneku lekciju, ali ne, oni nastavljaju po starom. Svakom građaninu bi se u ovom trenutku trebala u pozadini mozga upaliti mala crvena svjetla i mala, ali glasna sirena koja viče "Benzin, benzin, benzin!".

Benzinska lekcija

Naime, ovo je doslovno identična najava onoj prošlogodišnjoj o "obrani" cijene benzina, koja je početkom ovog ljeta i dovela do osjetnog udara na standard građana. Hrvati su se usred globalne recesije vozili jeftino, zbog državnih intervencija. Kad je onda došlo vrijeme da ta cijena poraste, što se moralo dogoditi, ona je porasla drastično, umjesto postupno, što je predstavilo daleko veći šok za već načete novčanike.

Upravo je to ono što najviše zabrinjava u ovoj situaciji. Da je ovo, kako to kažu ekonomski analitičari, mjera za sprečavanjem pritiska inflacije, još bi se moglo ozbiljno razmatrati potencijalne koristi najnovijeg najavljenog poteza. No, iskustvo proteklih osam mjeseci uči nas nečemu bitno drukčijem.

Radi se, kao i s benzinom, o najobičnijem demagoškom potezu. Ne postoji niti jedan drugi pokazatelj prestanka inflacije do kraja godine, pa je iznimno teško govoriti o strateškoj mjeri. Kad bi postojao svojevrstan plan restrukturiranja gospodarstva, neka najava približavanja Europskoj uniji, neka naznaka promjene, onda bi mogli razmišljati o strategiji.

Ovako to čak nije ni "vatrogasna mjera", kako za ovakve poteze vole reći hrvatski političari, ekonomski analitičari, i svi drugi stručnjaci za pitanja kraha hrvatskog gospodarstva. Ako do početka sljedeće godine ne dođe do neke drastične promjene globalne cijene energenata, a tako nešto je iznimno malo vjerojatno, dogodit će se ono što smo imali priliku gledati prije nekoliko mjeseci s benzinom - dramatičan rast cijena plina, socijalni nemiri i kupovanje socijalnog mira apsurdnim mjerama kao što je velebna najava o povećanju neoporezivog dijela plaće (je li itko osjetio bitnu razliku u mjesečnom budžetu nakon toga?). U suprotnom, kad bi se cijene plina prepustile tržištu, građani bi se polako uspjeli naviknuti na njih i bilo bi im lakše.

Zašto, o zašto povlačiti ovako glup potez?

Sad, ako je ta mjera očigledno glupa i tržišno apsurdna, koji bi onda mogao biti motiv za njenim uvođenjem? Nekako se teško oteti dojmu da je poskupljenje cijena plina zadnja stvar koja bi HDZ-u trebala u ovom trenutku, tik pred lokalne izbore 2009. Jednako koliko im je trebalo poskupljenje cijene benzina tik pred parlamentarne izbore 2008. Uostalom, praksa je već prokušana od Stare Grčke naovamo. Pustiš da prođu izbori, onda uvedeš nepopularnu mjeru i preživiš je bez većih problema.

Budimo sasvim jasni, HDZ-ova "mjera" nije ništa drugo do najobičniji demagoški trik koji pokazuje kako vladajuća stranka ne brine za dobrobit puka koji ju je izabrao, nego za svoje sitne interese. Račun će, kao i uvijek, platiti građani.

Jovan Dragišić
Foto: Index

Pročitajte više