Sanchez opet prozvao Izrael: Smrt civila je nepodnošljiva

Foto: EPA

Španjolski premijer Pedro Sanchez ponovio je danas, ovaj put u telefonskom razgovoru, izraelskom ministru Benniju Gantzu da Izrael mora poštovati međunarodno humanitarno pravo. Zbog iste je izjave dan ranije izraelska vlada izrazila nezadovoljstvo španjolskoj veleposlanici.

"Izrael ima pravo braniti se od ovog terorističkog napada, ali ponovno sam istaknuo da Španjolska smatra nepodnošljivom smrt civila u Gazi i da Izrael mora poštovati međunarodno humanitarno pravo", izvijestio je Sanchez preko društvene mreže X.

Ondje je naveo da je razgovarao s Gantzom, članom izraelskog ratnog kabineta, kojem je rekao da je Španjolska partner i prijatelj Izraela.

Sanchez: Sumnjam da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo

Sanchez, 51-godišnji socijalist koji je ovaj mjesec dobio novi četverogodišnji mandat na čelu Španjolske, zatražio je puštanje svih talaca nakon što su Izrael i Hamas posljednjih dana razmijenili dio talaca i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Španjolski premijer je na klimatskom summitu u Dubaiju, a s izraelskim ministrom razgovarao je telefonski, rekao je izvor iz njegove vlade španjolskoj javnoj televiziji TVE.

Sanchez je, gostujući jučer na TVE-u u Madridu, rekao da "gledajući brojeve i snimke, posebno umirućih djevojčica i dječaka, iskreno sumnja da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo".

Sanchez i belgijski premijer jedini europski lideri koji su rekli Netanyahuu što misle o bombardiranju Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je nakon toga da je svom ministru vanjskih poslova naložio da pozove španjolsku veleposlanicu "nakon sramotne izjave španjolskog premijera na isti dan kad su teroristi Hamasa ubili Izraelce u našem glavnom gradu Jeruzalemu".

Sanchez je zasad jedini europski lider, uz belgijskog premijera Alexandera de Crooa, koji je rekao Netanyahuu prilikom njihovog susreta u Izraelu što misli o bombardiranju Gaze, u kojoj je ubijeno preko 15.000 civila, od čega gotovo polovina djece.

Izraelski ministar: Rekao sam Sanchezu da Izrael pridaje veliku važnost izbjegavanju civilnih žrtava

Gantz je preko društvene mreže X potvrdio razgovor sa Sanchezom dodavši da ga je informirao da "teroristički Hamas mora biti uništen u Gazi".

"Dodao sam premijeru da Izrael pridaje veliku važnost izbjegavanju civilnih žrtava što je više moguće", rekao je. "Hamas, s druge strane, nastavlja činiti stravične zločine protiv čovječnosti, poput korištenja djece i žena kao ljudskog štita", dodao je Gantz.

Pročitajte više