Zeljko nije jasno zašto je dobila veću kaznu od Sauche: "Tajnica ne donosi odluke"

Screenshot: RTL

SANDRA Zeljko, bivša tajnica Tomislava Sauche, predstojnika ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, dala je intervju za RTL Danas. Nakon što je jučer Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu zbog lažiranja putnih naloga, Zeljko je osuđena na 4.5 godina zatvora, dok je Saucha dobio tri.

Bivša Sauchina tajnica dobila je godinu i pol zatvora više jer je preko lažnih putnih naloga nastavila podizati novac i u mandatu idućih vlada. RTL-ova reporterka pitala je Zeljko gdje je bila kada je čula vijest da je potvrđena presuda i kako je reagirala.

"Sasvim slučajno sam vidjela na portalu, nešto sam tražila, više ne znam točno ni što. I kad sam pogledala i vidjela pravomoćnu presudu, mislila sam da je nekakva greška. Da je možda kriva formulacija ili nešto… Nije mi bilo jasno, bila sam šokirana. Ušla sam u taj članak i pogledala sam datum, vidim 21. 3., ja sam ostala zatečena, u nevjerici, ne znam što bih uopće rekla koliko sam bila šokirana.

Odmah sam otišla nazvati svog odvjetnika da pitam što je to, jel' to stvarno, s obzirom na to da mi nikakvu presudu još nismo dobili. Ja je nisam dobila pa sam ga išla nazvati da vidim je li on dobio presudu. O čemu se radi. Najviše me iznenadilo da mediji pričaju o tome, a da ja nemam nikakvu informaciju", rekla je Zeljko za RTL Danas.

Šokirana što je dobila 4.5 godine zatvora, tvrdi da nije kriva

Zeljko je upitana je li psihički i fizički spremna otići u zatvor, na što je negativno odgovorila. Tvrdi da je samo radila svoj posao i da nije kriva.

"Cijelo vrijeme sam vjerovala u pravednost suđenja i vjerovala sam da će istina pobijediti. Ja nisam ništa napravila, ja nisam kriva, niti se osjećam krivom. Samo sam radila svoj posao", rekla je Zeljko i dodala da je  prvi put istupa u medijima.

"Od samog početka imala sam ponude od raznih medija za izjave. S obzirom na to da sam ja dugo godina u sustavu kao državni službenik, smatrala sam da ne trebam davati izjavu, da ne utječem ni na koga sa svojom izjavom, da će pravosuđe napraviti sve po zakonu kako treba.

Ali evo ja sam šokirana da sam dobila 4 i pol godine zatvora za nešto što uopće nisam napravila, za što uopće nisam kriva. Radila sam samo svoj posao, gdje nisam odstupala niti u tom poslu niti u prethodnim godinama od posla koji sam radila", govori bivša Sauchina tajnica.

"Postala sam osumnjičena kada je Saucha dao svoj glas za vladu, da vlada ne bi pala"

Zeljko je prvo u slučaju bila svjedok, a potom je postala osumnjičena. Upitana je kako se to dogodilo.

"Ja sam kada se to razotkrilo cijelo vrijeme surađivala s Uskokom. Ja sam svu dokumentaciju, sve što sam imala sam im pomogla u davanju izjava i davala dokumentaciju. Isto tako o svemu sam bila, kad sam razgovarala s Uskokom, povratno se vratila na posao bila rekla gospodinu Plenkoviću i gospodinu Božinoviću.

Sve, bez ijednog zareza što sam rekla na Uskoku rekla sam i njima. To se dogodilo u onom trenutku kada je Saucha dao svoj glas za vladu, da vlada ne bi pala. Ja sam postala osumnjičenik", kaže.

Jesu li putni nalozi pronađeni u njezinom domu?

"U pretresu stana meni nitko nikada nije pokazao niti jedan dokument da je pronađen u mom stanu. Meni je gospodin Pero Mihaljević pokazao iz svog mobitela uslikanu kuvertu na kojoj je pisalo Slavko Goldstein i uslikan putni nalog na kojem je pisalo Mirna Ivančić i nekakvo financijsko izvješće gdje je on rekao da je to pronađeno.

Ja sam ga tražila da mi to pokaže ako je to pronađeno u mom stanu, što ne može biti. Međutim, oni su mi rekli da ne mogu pokazati, da je već sve gotovo i samo mi je pokazao u mobitelu. Nikada mi nije nitko, što su bili dužni ako su nešto pronašli, nije pokazao da su nešto pronašli u stanu.

I to su te tri stvari koje su oni povezali u slučaj - za Slavka Goldsteina, Mirnu Ivančić i za financijsko izvješće kako bi spojili da sam ja nastavila nešto raditi s te tri stvari koje su pronađene u mom stanu", govori Zeljko.

Luksuzne cipele pronađene tijekom pretresa

Novinarka je pitala Zeljko o luksuznim cipelama pronađenima u njezinom stanu. Također, pitala je i jesu li to skupe cipele. Ispričala je da je cipele kupovala na popustu.

"To je bila glavna atrakcija kada su došli, moje cipele. Jel' da je nešto bilo zašto nisu tako transparentno taj putni nalog ili tu kuvertu uzeli i pokazali pa da se provlači po medijima.

Nego moje cipele. Ako su moj krimen te cipele… Ja sam došla iz Vukovara u čemu sam bila obučena. Ostala sam bez ičega, kad god sam kupovala moje cipele za ovih 30 godina radnog staža, ja sam svoje cipele čuvala, nije da sam ih bacala, je li to 10 pari, 100 pari.

To su cipele koje su kupovane na popustima i ako jesu nekakva markirana cipela to je uvijek kupljeno na popustu više od 50 posto, 70 posto. Ja moram napomenuti da nemam djecu, ja sam sama i od svoje sam si plaće kupovala ono što sam ja htjela.

Ako su problem moje cipele u cijeloj stvari ne znam što bih rekla. Jer da je postojalo nešto što su našli u mom stanu onda bi to pokazali, ne bi se bavili mojim cipelama", kaže Zeljko.

Nije joj jasno zašto je dobila veću kaznu od Sauche: "Tajnica tamo ne donosi odluke"

Zeljko kaže da se nije čula sa Sauchom. Upitana je kako komentira činjenicu da je dobila veću kaznu od svog nekadašnjeg nadređenog. 

"Ja kao tajnica koja je samo državni službenik, koja radi isključivo po nalogu, ja ne znam kako mogu imati toliko odgovornost da dobijem veću kaznu nego dužnosnik koji je bio meni nadređen.

Nevjerojatno je kako tajnica koja samo radi svoj posao i radi po nalogu svog šefa, nikada ne može tajnica donositi odluke, tajnica nije tamo u mogućnosti da donosi odluke. Smatram da sam u cijelu situaciju dovedena ni kriva ni dužna.

To je ono što ja mogu reći, jer svatko tko zna kako sustav funkcionira i što je posao u vladi, i koliko ljudi sudjeluje u svemu. Ne može jedna osoba odlučivati, upravljati… Ja nisam bila bitna osoba niti imala funkciju da bih mogla nekome davati naloge samoinicijativno. Ja sam samo radila svoj posao", zaključila je Zeljko za RTL Danas.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više