Sankcionirani ruski oligarsi izbjegavaju zakon zbog sigurnosne rupe

Foto: EPA

SANKCIONIRANI ruski oligarsi bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu iskoristili su sigurnosnu rupu koju je britanska vlada ostavila u zakonu. Arkadij i Boris Rotenberg - Putinovi judo-partneri - koristili su kompaniju koja nije bila dužna identificirati svoje stvarne vlasnike.

Britanski su ministri izrazili zabrinutost da su te kompanije, poznate kao engleska ograničena partnerstva (ELP), zloupotrijebili kriminalci. Zajednička istraga BBC-ja i Finance Uncovereda otkrila je dokaze koji povezuju brojne ELP-ove s prijevarom, terorizmom i pranjem novca.

Izbjegavanje zakona

Britanska vlada uvela je 2016. i 2017. mjere koje su prisilile gotovo sve britanske tvrtke da identificiraju svoje stvarne vlasnike. ELP-ovi nisu bili obuhvaćeni ovim novim zakonima o transparentnosti. Od tada ih je pokrenuto više od 4500.

ELP-ovi su postali način za izbjegavanje zakona protiv pranja novca koji zahtijevaju otkrivanje stvarnih vlasnika ili osoba koje imaju značajnu kontrolu nad britanskim tvrtkama. ELP-ovi se legitimno koriste u nekretninama, investicijskim i mirovinskim fondovima - imaju porezne prednosti, a iznos koji ulagači riskiraju je ograničen.

Za razliku od većine drugih tvrtki, ELP-ovi nemaju zaseban pravni identitet. Vlada kaže da to znači da ne mogu posjedovati imovinu, nemaju stvarnog vlasnika i ne mogu legalno otvoriti vlastite bankovne račune.

Međutim, BBC-jeva istraga pronašla je dokumente koji identificiraju stvarne vlasnike ELP-ova i dokaze o njihovom korištenju za otvaranje bankovnih računa i za omogućavanje financijskog kriminala. Prema Grahamu Barrowu, stručnjaku za financijski kriminal, ELP-ovi su također pogodni za zlouporabu zato što o svojim aktivnostima ne moraju objaviti puno informacija.

Istraga je također otkrila sljedeće:

1. Dokumenti koji su procurili pokazuju da su ELP-ovi promovirani kao "alternativno rješenje" za izbjegavanje zakona o transparentnosti;

2. Samo pet tvrtki, poznatih kao agencije za osnivanje, odgovorno je za 1500 ELP-ova, sa stotinama registriranih na istoj adresi, poput jedne iznad burrito bara u središtu Londona;

3. 71-godišnja švicarska keramičarka, korištena u službenoj papirologiji za skrivanje pravih vlasnika britanskih tvrtki, bila je ovlaštena potpisnica više od 160 ELP-ova;

4. Agenti FBI-a koji su istraživali bombaški napad na bostonskom maratonu ispitali su ELP registriran na adresi koja je trenutačno brijačnica u Bristolu;

5. Više od 4500 ELP-ova pokrenuto je u pet godina otkako su novi zakoni o transparentnosti stupili na snagu. U pet godina do 2017. pokrenuto ih je 2950.

Tvrtke korištene za kupnju umjetnina vrijednih milijune dolara

BBC je otkrio da su među onima koji su iskoristili tajnost ELP-ova i članovi unutarnjeg kruga ruskog predsjednika Putina. Riječ je o braći Arkadiju i Borisu Rotenbergu, koji su bili pod istragom odbora američkog Senata 2020. Navodno su iskorištavali globalnu mrežu lažnih kompanija kako bi izbjegli američke sankcije uvedene nakon aneksije Krima 2014. Te su tvrtke korištene za kupnju umjetnina vrijednih milijune dolara.

Jedna od tih tvrtki bila je ELP. Sinara Company LP osnovana je u siječnju 2017., a kao glavno mjesto poslovanja navela je adresu nedaleko od londonskog Oxford Circusa. Bavila se turizmom i uslugom prodaje ulaznica.

Između srpnja 2017. i lipnja 2018. tvrtka je poslala 14 bankovnih doznaka po 9500 dolara u ukupnom iznosu od 133.000 dolara umjetničkom savjetniku za kojeg se u izvješću Senata kaže da je omogućio kupnju za Rotenbergove. Prema britanskim zakonima, ne postoji obveza da se otkrije tko stoji iza Sinare, koja je raspuštena 2019. godine.

"Skandal je da ljudi poput Rotenbergovih, koji su godinama bili pod sankcijama u Americi, još uvijek mogu koristiti britanske korporativne strukture da iznesu svoj novac iz Rusije i zatim ga troše po želji", kaže laburistička parlamentarna zastupnica Margaret Hodge, koja predsjeda saborskom skupinom za poreze i korupciju.

BBC i Finance Uncovered otkrili su da je od 4500 ELP-ova otvorenih od 2017. godine njih 25 posto otvorilo samo pet britanskih agencija. Ove agencije imaju iskustva u otvaranju anonimnih britanskih tvrtki za klijente u istočnoj Europi i bivšem Sovjetskom Savezu. Neke od osnovanih kompanija povezane su s financijskim kriminalom.

Korporacijski zapisi pokazuju da je najplodnija od ovih agencija LAS, koju vode Elena Dovzhik, anglo-ruska računovotkinja, te njezina latvijska poslovna partnerica Ineta Utināne. Ove poslovne žene zaradile su milijune od LAS-a, čije aktivnosti uključuju osnivanje i upravljanje stotinama anonimnih britanskih tvrtki za klijente diljem istočne Europe i središnje Azije.

Brojne tvrtke povezane s LAS-om kasnije su bile umiješane u kriminal. Za jednu, Always Efficient LLP, registriranu na adresi u Londonu, utvrđeno je da stoji iza BTC-a, najveće mjenjačnice bitcoina na ruskom jeziku. Ministarstvo pravosuđa SAD-a zatvorilo je BTC zbog optužbi za pranje novca.

LAS je također bio odgovoran za osnivanje ogromnog broja druge vrste britanskih tvrtki pod nazivom Scottish Limited Partnerships (SLP). Istraga Bellingcata iz 2017. pokazala je da je LAS bio pojedinačno najplodniji promoter SLP-ova između 2015. i 2017.

Nisu morali otkriti svoje stvarne vlasnike

SLP-ovi u to vrijeme nisu morali otkriti svoje stvarne vlasnike. No nakon što su ih sve češće povezivali s velikim međunarodnim skandalima pranja novca, britanska vlada promijenila je zakon tako da su morali pružiti informacije o vlasnicima. Gotovo odmah broj registracija je prepolovljen.

Nakon ove promjene u zakonu o SLP-ovima, dokumenti do kojih je došao BBC pokazuju da je LAS svoju pozornost usmjerio na ELP-ove. U e-mailu klijentima od 18. svibnja 2017. godine, pod naslovom "Alternativna rješenja", LAS je predložio ELP kao "izlaz i zamjenu za škotska partnerstva".

"Zasad je prednost ove vrste partnerstva da nisu i neće biti podložni zakonima o otkrivanju podataka o osobama koje kontroliraju tvrtku", stoji u e-mailu.

Iako se imena partnera u ELP-ovima uglavnom mogu pronaći u dokumentima predanima britanskom registru kompanija, ponajprije se radi o anonimnim tvrtkama koje su registrirane u zemljama kao što su Belize i Sejšeli. Čak i osobe koje potpisuju dokumente za te tvrtke vjerojatno nisu pravi vlasnici.

Obično su to opunomoćenici potpisnika, plaćeni da potpišu dokumente, koji ne znaju ništa o tome što tvrtka radi. Jedna od plodnijih opunomoćenica je Ruth Neidhart, 71-godišnjakinja iz Švicarske koja živi na Cipru. Također radi kao keramičarka izrađujući porculanske lutke i nakit, a ponekad organizira sate oslikavanja keramike za dječje rođendane.

BBC-jeva analiza otkriva da je od 2016. potpisala dokumente za više od 160 ELP-ova koje je otvorila agencija za osnivanje poduzeća IOS.

Istraga je također otkrila da je jedan od najplodnijih LAS-ovih potpisnika Alexandru Terna, rumunjski državljanin u ranim 30-im godinama koji živi u Londonu. Terna je potpisao dokumentaciju za najmanje 306 ELP-ova za LAS-ove klijente. Terna je na pitanje BBC-ja odgovorio: "Nikad nisam bio uključen u kontrolu ili upravljanje bilo kojom tvrtkom."

Britanska vlada je još 2014. razmatrala poteze protiv ELP-ova, ali nije učinila ništa

Neuspjeh niza britanskih vlada da zatvore velike rupe u zakonima protiv pranja novca u suprotnosti je s obećanjima vodećih političara. Britanska vlada je još 2014. razmatrala poteze protiv ELP-ova, ali nije učinila ništa. Sljedeće godine tadašnji premijer David Cameron izjavio je kako je odlučan da Velika Britanija neće postati sigurno utočište za korumpirani novac diljem svijeta.

Vlada je 2018. godine priznala da postoje rizici koje nose ograničena partnerstva i zabrinutost da ih kriminalci zlorabe. Nakon ruske invazije na Ukrajinu Boris Johnson rekao je da želi istražiti kompanije u ruskom vlasništvu kako bi otkrio njihove prave vlasnike.

Britanska vlada kaže da nema nikakvih dokaza o značajnoj zlouporabi ELP-ova. Glasnogovornik vlade rekao je o tome sljedeće: "Ujedinjeno Kraljevstvo već ima snažne kontrolne instrumente za borbu protiv pranja novca i ključno je nastaviti unapređivati sustav kako bismo suzbili kriminalce koji zlorabe britanske korporativne subjekte. Zato moderniziramo zakone koji reguliraju ograničena partnerstva tako što ćemo postrožiti zahtjeve za registraciju i poboljšati transparentnost."

No čini se da ti prijedlozi ne uključuju zatvaranje rupe u zakonu, kojim bi se od ELP-ova zahtijevalo  otkrivanje stvarnih vlasnika ili osoba koje imaju značajnu kontrolu nad tvrtkom.

Pročitajte više