SAP drži 30% hrvatskog tržišta

ZA SAP je 2005. godina bila najuspješnija od dolaska u Hrvatsku - ukupni prihodi iznosili su 54 milijuna kuna, što u odnosu na 2004. godinu kada su iznosili 28 milijuna kuna, predstavlja porast od gotovo 2 puta (96%). Prihodi od softvera su porasli 49 posto u odnosu na 2004. godinu, a prihodi od održavanja 21 posto. Ostvareni rezultati svrstavaju SAP  a vodeću poziciju na području ERP-a sa gotovo 30 posto ukupnog tržišnog udjela.

Ostvaren je uspjeh u pružanju konzultantskih usluga, prvenstveno zbog angažiranih SAP-ovih stručnjaka na projektima implementacije u tvrtkama Consule, Getro, i Pliva. Također, po prvi puta odrađen je projekt edukacije u INA-i na obrazovanju budućih korisnika SAP-ovog poslovnog sustava. 

Specifičnost protekle poslovne godine osim projekta edukacije, obilježava i ostvaren projekt korisničkih referenci (Customer Success Story) i to sa tvrtkom ELKA kabeli, koja je zahvaljujući jednoj od najuspješnijih implementacija mySAP ERP rješenja sa specifičnim rješenjem za Cable Industry, postala jedina takva referenca u srednjoj i jugoistočnoj Europi.  Time je nastavljen trend kreiranja korisničkih referenci iz 2004. godine, kada je isto prizanje ponio Večernji list za jednu od sto najuspješnijih implementacija SAP NetWeaver platforme u svijetu.
 
Protekla godina obilježena je i potpisivanjem novih partnerskih ugovora za razvoj, prodaju i implementaciju rješenja namijenjenog manjim i srednjim tvrtkama. Riječ je o Digeri, G2R, Sapphiru i Times Computersu. Status servisnog partnera dobili su Plivin GBS-IT, IBM i KING-ICT čijim se ugovorima omogućava cjelokupna podrška za SAP-ova poslovna rješenja, od implementacije do kontinuirane podrške i održavanja.

SAP je u 2005. godini dobio i nove korisnike: Atlantic grupa, Bau-max, Coca-Cola, Daimler-Chrysler, Dr. Oetker, INA, Kaeser Kompressoren, Lidl, Medika, Optima Telekom, Quelle, Red Bull, Renault, Schneidersohne i Uralita. Postojeći korisnici ukazali su SAP-u povjerenje uzevši dodatne licence. Riječ je o Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, Plivi, ELKA kabelima i Optima Telekomu.

Korisnici koji su prešli na produktivan sustav, odnosno implementirali SAP-ov softver u 2005. godini su bili AKD, Consule, Getro, LURA, Optima Telekom te Pliva, sa po prvi puta implementiranim mySAP CRM Mobile Sales rješenjem.

Trend porasta prihoda prisutan je posljednjih godina značajnije nego na početku SAP-ovog prisustva u Hrvatskoj. Naime, promijenjeno vodstvo tvrtke, unaprjeđen sustav upravljanja, brži i kvalitetniji poslovni procesi te izrazito kvalitetni postojeći i novi stručnjaci bili su preduvjeti za rekordne rezultate SAP-a.

Pročitajte više