SARAJEVO: "AIR BOSNA" PLANIRA PONOVO POLETJETI OVOG LJETA

Zrakoplovna tvrtka "Air Bosna" trebala bi obnoviti redovite letove početkom kolovoza, najavio je vršitelj dužnosti direktora ovog zračnog prijevoznika Mustafa Eminefendić.

U izjavi koju je u srijedu prenijelo sarajevsko "Oslobođenje" Eminefendić je pojasnio kako su već zakupljene dvije letjelice koje bi u Sarajevo trebale stići krajem srpnja, što bi onda omogućilo da se s redovitime letovima započne tijekom kolovoza.

Tvrtku "Air Bosna" 1996. godine zajednički su osnovali Vlada Federacije BiH i sarajevski "Energoinvest", a ona je sve do 2003. godine povezivala Sarajevo s važnijim europskim gradovima.

Letove za Zagreb održavala je u kooperaciji sa "Croatia Airlinesom".

Prošle godine "Air Bosna" je zbog nagomilanih dugova, prije svega za najam zrakoplova, financijski propala obustavivši sve letove no federalne su je vlasti spasile od stečaja.

Vlada je nakon toga prihvatila biti jamac za ponudu Hypo-Alpe-Adria Bank za dugoročnim najmom dvije letjelice za potrebe "Air Bosne" te je istodobno donijela odluku kako će ubuduće svaki odlazeći putnik iz sarajevske zračne luke plaćati dodatnu pristojbu od 20 konvertibilnih maraka (10 eura) iz koje će se financirati potrebe domaćeg zračnog prijevoznika.

Procjenjuje se kako bi na taj način bilo moguće godišnje osigurati najmanje tri milijuna eura.

Direktor Eminefendić je kazao kako su zakupljena dva zrakoplova tipa ATR stara šest godina za koje postoje i obučene posade.

"Air Bosna" trenutačno računa na četiri kapetana zrakoplova, tri kopilota i šest mladih pilota koji su upravo završili potrebnu obuku.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više