Sarajevo: Moguće raspisivanje poziva za koncesiju za koridor V.C

VIJEĆE ministara BiH vjerojatno će raspisati javni poziv potencijalnim koncesionarima koji bi željeli sudjelovati u gradnji dijela koridora V.C koji prolazi kroz BiH, najavio je u utorak u Sarajevu ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić.

Na konferenciji za novinstvo sazvanoj kako bi najavio održavanje regionalnog investicijskog foruma koji bi se ovog tjedna trebao održati u Sarajevu ministar Dokić je najavio kako bi jednom od glavnih tema rasprava na tom skupu bila upravo gradnja koridora V.C.

Dokić je podsjetio kako privatna tvrtka Bosmal još ima vremena da do 23. studenoga dostavi bankovno jamstvo na svotu od 300 milijuna eura. Bosmal je ranije ponudio osigurati taj novac nužan za izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinskih pitanja. Ta su sredstva trebala biti stavljena na raspolaganje do kraja studenoga no Bosmal je naknadno uvjetovao prebacivanje tog novca u zemlju bezuvjetnom dodjelom koncesije za gradnju autoceste. Ministar Dokić ponovio je u utorak kako Bosmal do danas zapravo nije dokazao da uopće raspolaže potrebnim novcem što je i stajalište Vijeća ministara BiH.

On je objasnio kako u takvim okolnostima preostaje samo raspisati javni poziv potencijalnim koncesionarima jer se javni natječaj za gradnju autoceste ne može raspisati prije nego što se izradi projektna dokumentacija.

U Vijeću ministara BiH prevladava raspoloženje da bosansko hercegovačke vlasti financiraju ili osiguraju financiranje projektne dokumentacije.

Ponudu za pomoć u izradi projektne dokumentacije svojim pismom namjere iz kolovoza ove godine najavila je i hrvatska Vlada.

Ministar Dokić podsjetio je da u svakom slučaju nikakva konačna odluka o gradnji autoceste na pravcu koridora V.C kroz BiH ne može biti donesena prije nego parlament BiH imenuje povjerenstvo za dodjelu koncesija. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH raspisalo je natječaj za izbor članova ovog povjerenstva a njihovo imenovanje i potvrda u parlamentu očekuje se do kraja ove godine.

Pročitajte više