Sarajevo ogorčeno Karadžićevim showom: "Što nama znači njegova kazna?"

"KAKO da ga gledam? Ne želim ga nikad više vidjeti. Ubio mi je muža i brata", u kutu sarajevske trgovine jecala je jedna žena dok je na televiziji išao izravan prijenos suđenja Radovanu Karadžiću.

Ova je gospođa željela ostati anonimna, ali vlasnica trgovine, izvjesna Dženita, vrlo je rado pročavrljala s novinarom njemačke agencije DPA o suđenju jednom od najvećih zločinaca devedesetih godina. "Pogledajte ga. To je čovjek koji je optužen za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima, koji je vodio opsadu Sarajeva, a sjedi u sudnici u finom odjelu kao pravi gospodin. Počinio je neopisive zločine, a zatim je 13 godina prove skrivajući se i živio normalan život", s gorčinom u glasu pričala je Dženita. Iako je Sarajevo tu večer kad je uhićen Radovan Karadžić slavilo, razloga za slavlje više, čini se, nema. "Ljudima je dosadilo čekati dobre vijesti, predugo smo čekali na njegovo uhićenje", ispričala je umirovljenica Ana.

"Bila bih puno uzbuđenija da se ovo dogodilo 1996. ili 1997. godine, nedugo nakon rata. Sada se sve čini kao televizijski show. Možete gledati, a možete i jednostavno okrenuti kanal".

Skoro kao Europsko prvenstvo

Karadžića više nitko ne želi vidjeti, ali opet ga je teško prestati gledati. Većina kafića u Sarajevu postavili su televizore na kojima su gosti gledali izravan prijenos suđenja u istoj maniri kao što su prije nekoliko mjeseci gledali nogometne utakmice. 23-godišnjem sarajevskom studentu Zlatanu je drago što je Karadžić na prvom ročištu pred Haškim sudom izgledao uplašen. "Toliko sam godina zbog njega nosio ožiljke. Želim da pati kao što sam ja patio", kaže Zlatan koji je s obitelji jedva preživio agresiju na Sarajevo između 1992. i 1995. godine.

"Karadžićevo suđenje pretvorit će se u farsu koja će trajati godinama"

Suđenje je najemotivnije doživjela skupina žena iz Srebrenice, gdje su Karadžićevi i Mladićevi četnici pobili više od 7 000 muškaraca i dječaka. "Što nama znači njegova kazna? To je samo komadić pravde, prašina koju nam Europa baca u oči. Karadžićevo suđenje pretvorit će se u farsu koja će trajati godinama", kažu Kada Hotić i Munira Subašić iz Udruge majki Srebrenice.

Samo nekoliko kilometara prema jugoistoku, na Palama, vlada sasvim drugačija atmosfera. Iako većina bosanskih Srba nije željela razgovarati s novinarima, jasno se osjeća da Radovan Karadžić i dalje ima njihovu potporu. "On je i dalje moj predsjednik i nadam se da će se uspjeti obraniti i opet nam se vratiti kao predsjednik", govori prodavač voća na tržnici u Palama.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više