Sarajevo: Počelo suđenje za terorizam

U DRŽAVNOM Sudu BiH u četvrtak je počelo prvo suđenje za terorizam čitanjem optužnice Mirsadu Bektaševiću, Abdulkadiru Cesuru i Bajri Ikanoviću koje se tereti za pripremanje terorističkih napada, te Senadu Hasanoviću i Amiru Bajriću zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja odnosno pomaganja u nabavci oružja za trojicu optuženih za terorizam.

U optužnici je navedeno da su Bektašević i Cesur namjeravali na području BiH ili neke druge europske zemlje izvesti teroristički napad radi prisiljavanja vlasti BiH ili drugih zemalja da povuku svoje snage iz Iraka i Afganistana.

Trećeoptuženi za terorizam Bajro Ikanović se tereti da je posredstvom Amira Bajrića i Senada Hasanovića nabavljao eksploziv planiran za terorističke napade.

Tužitelj Ahmed Halebić u uvodnoj je riječi naglasio da je u dva stana u Sarajevu, koja su koristili optuženi za pripremu terorističkog napada, pronađeno skoro 20 kilograma eksploziva, samoubilački pojas i mehanizam za aktiviranje eksploziva. Po Halebićevim riječima, Bektašević i Cesur su pripremali posebnu smjesu eksploziva za samoubilački pojas kao i trotilske metke.

Osim Bajrića svi preostali optuženici su se izjasnili da se ne osjećaju krivim. Bajrić se nagodio s Tužiteljstvom BiH priznajući krivicu za što će mu se, kako je rečeno, naknadno izreći zatvorska kazna najviše do dvije godine, a on će zauzvrat svjedočiti u tom sudskom postupku.

Mediji u BiH proteklih su mjeseci više puta Bektaševića i Cesura dovodili u vezu s osobama u Švedskoj i Danskoj koje su također osumnjičene za pripremanje terorističkih napada.

Pročitajte više