Sarajevo: Robinson tvrdi da je bilo zloupotreba

BIVŠA privremena upraviteljica Hercegovačke banke iz Mostara Toby Robinson ustvrdila je u srijedu na nastavku suđenja bivšem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Anti Jelaviću kako su utvrđene zlouporabe u poslovanju ove banke, iako nije ponudila dokaze koji bi nepobitno povezivali Jelavića s donošenjem poslovnih odluka.

Toby Robinson pred tročlanim vijećem Suda BiH, kojim predsjedava Britanac Michael Simmons, četvrti put se pojavila u ulozi svjedoka optužbe u procesu koji se vodi protiv Jelavića.

Proces protiv Jelavića vodi se pod optužnicom za zlouporabe povezane s poslovanjem Hercegovačke banke i pronevjeru sredstava koje je kao pomoć Hrvatima u BiH uplaćivala Republika Hrvatska.

Kao i ranije, ona je iznijela tvrdnje da je Hercegovačka banka praktično služila isključivo za financiranje potreba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i skupine ljudi okupljene oko Ministarstva obrane Federacije BiH u vrijeme dok su mu na čelu bili Jelavić i Miroslav Prce.

Po riječima Robinson - koja je dužnost privremene upraviteljice preuzela 2000. godine, nakon zahtjeva tadašnjeg Visokog predstavnika za BiH Wolfganga Petritscha da se provjere sumnje u postojanje tajnih računa kojima se financira Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) - preko Hercegovačke banke među ostalim su obavljane značajne gotovinske isplate čiju krajnju namjenu nije bilo moguće do kraja utvrditi.

Transakcije novcem kojega je kao pomoć Hrvatima u BiH slala Republika Hrvatska obavljane su isključivo posredstvom Hercegovačke banke, a u dosadašnjem tijeku suđenja optužba je izvela niz svjedoka koji su potvrdili da su preko nje kao namještenici federalnog Ministarstva obrane dobili iznimno povoljne kredite, uglavnom namijenjene rješavanju stambenih pitanja.

Krediti u iznosima i do 100 tisuća eura dodjeljivani su na razdoblje od dvadeset do trideset godina, nerijetko uz simbolične kamate od 1 posto.

Robinson se u svom svjedočenju posebice koncentrirala na razdoblje poslovanja banke u vrijeme kada je Jelavić obnašao dužnost ministra obrane Federacije BiH, s nakanom da tu činjenicu poveže s dodjelom kredita a time i zloporabom financijske pomoći iz Hrvatske.

Propuste i zloporabe u poslovanju Hercegovačke banke ne odbacuje kategorički niti Jelavićeva obrana, no ona tvrdi kako je to pitanje za upravu banke a ne za Jelavića kao bivšeg entitetskog odnosno državnog dužnosnika.

Robinson pak drži kako su transakcije novcem iz Hrvatske preko federalnog Ministarstva obrane i Hercegovačke banke omogućavale da do tih sredstava na kraju dođu tvrtke koje su kontrolirale osobe povezane s Ministarstvom obrane, uključujući tu i Monitor M, čiji je prvi direktor bio upravo Jelavić.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. prosinca.

Djelomičnu krivnju u slučaju "Hercegovačka banka" do sada su priznali bivši ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce, koji je osuđen na pet godina zatvora i bivši direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić, koji je dobio pet i pol godina zatvora.

Pročitajte više