Sarajevski ministar policije nakon smrti doktorice: Objavljujemo rat uličnim trkačima

Foto: I.Š./Klix.ba

MINISTAR unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica, dao je intervju za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji u prometu nakon nesreće u kojoj je mlada sarajevska doktorica Azra Spahić izgubila život.

Katica je izrazio sućut obitelji te govorio o mjerama koje se poduzimaju i koje će poduzeti. Istaknuo je da svi trebaju preuzeti dio odgovornosti te da se ulažu napori kako bi se takvi slučajevi spriječili.

Intervju prenosimo s Klix.ba.

Osjećate li se kao resorni ministar odgovornim za (ne)sigurnost u prometu i posljednju tragediju?

Mislim da u ovakvim situacijama svi trebamo preuzeti dio odgovornosti. Mi u Ministarstvu unutarnjih poslova i Ravnateljstvu policije i ja kao resorni ministar ulažemo velike napore da se takvi slučajevi spriječe. Radimo na usklađivanju svih subjekata, nabavljamo opremu, educiramo svoje službenike, osiguravamo puno toga da ovo pitanje stavimo pod kontrolu. Potrebno je riješiti niz problema, poput oduzimanja vozila, što je dio komunikacije između policije i Odjela za prekršaje Općinskog suda u Sarajevu. Vrijeme je da to riješimo.

Dio odgovornosti je i na federalnoj razini u smislu inoviranja i prilagodbe zakona o prekršajima kako bi novčane kazne i mjere imale efekta, ali i na razini BiH gdje je na redu novi zakon koji će biti prilagođen puta. Apsurdna situacija je da osoba u alkoholiziranom stanju u parku može biti kažnjena s 500 KM, a ako je pijana u automobilu i vozi - može dobiti kaznu do 50 KM. To treba promijeniti jer je stvarno apsurdno.

Zašto policija u Kantonu Sarajevo više ne oduzima vozila odmah na licu mjesta u slučaju recidivista i tko je kriv što je takva praksa prestala?

To je bit borbe protiv prometne delinkvencije i bahatih vozača koji svoja vozila koriste kao oružje kojim mogu ubijati naše sugrađane. Nadam se da ćemo s predstavnicima Općinskog suda što prije riješiti ovo pitanje. Dakle, radi se o oduzimanju vozila recidivistima.

Policajci imaju problem kada njih zaustave jer im Odjel za prekršaje Općinskog suda u Sarajevu ne dozvoljava oduzimanje vozila. Lani smo imali 178 takvih slučajeva da nije odobreno oduzimanje vozila bahatim vozačima. Smatramo da je to jedan od osnovnih alata u ovoj borbi.

Također bi bilo dobro da se u državnom zakonu o sigurnosti prometa kao mjera protiv ove pojave navede trajno oduzimanje. Prije mjesec dana razgovarao sam s direktorom Centra za edukaciju sudaca i tužitelja FBiH Arbenom Murtićem i tražio okrugli stol na kojem bi se utvrdila problematika oduzimanja vozila kao metoda borbe protiv bahatih vozača.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad UK najavljuje nove sigurnosne kamere, ali je li veći broj radara na ulicama zapravo potreban u borbi protiv neodgovornih vozača?

Tražit ćemo od stručnog tima da napravi procjenu i vidi gdje bi bilo korisno postaviti radarske sustave. Imamo i osam mobilnih radara koji se mogu prenositi s mjesta na mjesto i to policija koristi. Na području Kantona Sarajevo nalaze se i četiri vozila presretača. Sigurnosne kamere i radari nisu na odmet i mogu pomoći, ali metodološki policija ima instrumente u rukama.

Građani su svjedoci divljanja vozača gradom, nepropisnog parkiranja ispred ugostiteljskih objekata i druge bahatosti. Može li se sada očekivati ​​intenzivnije postupanje policije protiv takvih osoba?

Mogu reći da smo posljednjih mjeseci intenzivirali akcije i da smo imali 10.000 prekršajnih naloga više nego u istom razdoblju prošle godine. Ovo je značajan rezultat u smislu represivnog rada policije. Ono što je potrebno da bi se rad policije dodatno intenzivirao i bio učinkovit je da Odjel za prekršaje Općinskog suda počne odobravati oduzimanje vozila bahatim vozačima. To je pravi način, jer im tako oduzimamo oružje i tako treba shvatiti ovo pitanje.

Tražio sam policijskog načelnika da objavimo rat uličnim trkačima i da u tom ratu upotrijebimo sredstva koja su nam na raspolaganju. Kada je nešto u našim rukama, poput Nacrta zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, gdje smo predvidjeli drsko i bezobzirno ponašanje i kazne od 400 do 1200 KM za one koji nepropisno parkiraju svoja vozila i otežavaju odvijanje prometa. Smatram da takve osobe treba adekvatno kazniti.

Jeste li zadovoljni radom tužiteljstva i suda po ovim pitanjima?

Nikakva kazna za počinitelja ne može ublažiti bol izgubljenog života, ali naše su težnje da oni budu maksimalno kažnjeni za svoje užasne postupke. Uvijek tražim od policije da što više dokumentira ovo kazneno djelo, objektivno postojanje kaznenog djela i odgovornost u smislu postojanja kaznene odgovornosti počinitelja kako bi se dokazalo da ono rezultira osuđujućom presudom s najviše stroga kazna. Ovakve presude i kazne su generalna prevencija i poruka svim bahatim vozačima.

Naša suradnja s tužiteljstvom značajno je napredovala, što je za svaku pohvalu. Ima slučajeva u kojima tužiteljstvo nije svjedočilo u prošlosti i ima kontradiktornosti, ali okrećemo se budućnosti i nadam se da ćemo uspjeti zajednički djelovati protiv prometne delinkvencije.

Pročitajte više