Sarajlije se poklonile srebreničkim žrtvama

NA GLAVNIM sarajevskim ulicama se skupilo danas nekoliko stotina ljudi koji su stvorili konvoj, te su centrom Sarajeva nosili posmrtne ostatke više od 500 bosanskih Muslimana, žrtava pokolja u Srebrenici. Žrtve će u subotu, na obljetnicu pokolja u Srebrenici, biti pokopane u Potočarima.
Žrtve pokolja u Srebrenici, čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnim grobnicama i identificirani na temelju DNA analiza, bile su u rasponi godina od 14 do 75 godina.

Srebrenički pokolj najgori je zločin u Europi nakon Drugoga svjetskoga rata, a dogodio se 11. srpnja 1995. kad su bosanski Srbi, nakon zauzimanja te enklave, ubili oko 8 tisuća bosanskih Muslimana. Tijela preminulih su nađena u više od 70 masovnih grobnica koje su iskopane u okolini Srebrenice. Dosad je Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) identificirala 6186 tijela poginulih Srebreničana, prenosi Delo.

U spomen centru Potočari, na izlazu iz Srebrenice, od otvorenja 2003. godine, pokopano je oko 3200 identificiranih trupala, žrtava iz Srebrenice, a u subotu će, na obilježavanju godišnjice pokolja, biti pokopane još 534 osobe. Obljetnica pokolja će, u skladu s rezolucijom Europskoga parlamenta o proglašenju Europskoga dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, 11. srpnja, biti obilježena u cijeloj Europi.

Pročitajte više