Sarkozy Britance želi zadiviti znanjem engleskog jezika

FRANCUSKI predsjednik Nicolas Sarkozy uzima pojačane lekcije engleskog jezika kako bi impresionirao britansku kraljicu Elizabetu II i britanskog premijera Gordona Browna, javlja Daily telegraph.

Sarkozy će održati govor u britanskom parlamentu na francuskom, a nakon toga obratiti će se britanskoj kraljici i premijeru Gordonu Brownu s par posebno odabranih rečenica na engleskom jeziku u privatnom razgovoru.

"Predsjednik želi iskazati svoju predanost svemu britanskom", rekao je jedan francuski dužnosnik, a to uključuje i jezik.

Dok je bivši britanski premijer Tony Blair tečan u izgovoru francuskog, Sarkozy će se morati suočiti sa činjenicom da njegov nasljednik Gordon Brown praktički ne zna francuski.

Ako predsjednikov engleski presuši, tu će se kao lingvistička pomoć naći njegova žena, Carla Bruni, koja osim talijanskog i francuskog, tečno priča i engleski jezik.

Sarkozy je rijetko riskirao govoriti engleski u javnosti, a njegovo dosadašnje umijeće govora engleskog jezika mnogi su uspoređivali s poznatim likom iz filmova o Pink Pantheru, inspektorom Clouseauom.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više