Sarkozy osuđen na zatvor, kaznu će služiti kod kuće s elektroničkom narukvicom

Foto: EPA

BIVŠI francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen je krivim za nezakonito financiranje izborne kampanje 2012. godine.

Osuđen je na godinu dana zatvora, a kaznu će odslužiti kod kuće gdje će nositi elektroničku narukvicu. Njegovi suučesnici osuđeni su na dvije i tri i pol godine zatvora.

Sarkozy (66), koji je poricao bilo kakvo djelo, nije bio na sudu u trenutku izricanja presude.

Za što je optužen?

Optužen je da je potrošio oko 22.5 milijuna eura - gotovo dvostruko više od maksimalnog zakonskog iznosa - za svoju kampanju za ponovni izbor 2012. godine. Potom je izgubio od socijalista Francoisa Hollanda.

Tužitelji vjeruju da je Sarkozy nekoliko tjedana prije glasovanja znao da se njegovi troškovi - koji su strogo ograničeni francuskim zakonom - približavaju zakonskom maksimumu. Optužili su ga da je zanemario dvije bilješke svojih računovođa koje upozoravaju na problem s novcem.

Osim Sarkozyju, sudilo se još 13 osoba, uključujući članove njegove konzervativne republikanske stranke, računovođe i šefove komunikacijske grupe zadužene za organizaciju skupova, Bygmalion. Ostali su optuženi za krivotvorenje, kršenje povjerenja, prevaru i sudioništvo u nezakonitom financiranju kampanje.

Neki su priznali prekršaje i detaljno opisali kako su varali s ciljem prikrivanja prekomjerne potrošnje.

 

Pročitajte više