Sarkozy pod istragom, sumnjiči ga se za prevaru u izbornoj kampanji 2007.

Foto: EPA

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy od danas je pod službenom istragom zbog navodnog manipuliranja svjedocima i zbog prevare u sklopu istrage o financiranju njegove izborne kampanje 2007. godine, izvijestili su lokalni mediji.

Bivši predsjednik (2007.-2012.) optužen je za "utjecaj na svjedoke" i "zločinačko udruživanje s ciljem počinjenja kaznenog djela prevare".

Sarkozyja se sumnjiči za sudjelovanje u pokušajima da ga se lažno oslobodi krivnje u libijskom slučaju

AFP podsjeća da je francusko-libanonski posrednik Ziad Takieddine krajem 2020. povukao svoje ranije izjave protiv Sarkozyja o isporuci libijskih sredstava Francuskoj za vrijeme predsjedničke kampanje 2007.

Sarkozyja se sumnjiči za sudjelovanje u pokušajima da ga se lažno oslobodi krivnje u libijskom slučaju. Odluka je donesena nakon tridesetak sati ispitivanja koje je trajalo ukupno tri i pol dana, a vodilo ga je dvoje financijskih sudaca zaduženih za sudsku istragu pokrenutu u svibnju 2021.

Sarkozy negira bilo kakvu krivnju

Suci vjeruju da zahvaljujući ovoj istrazi raspolažu dovoljnom količinom ozbiljnih i dosljednih dokaza o njegovu sudjelovanju u nezakonitim postupcima.

Sarkozy negira bilo kakvu krivnju.

Pročitajte više