Sarkozy ulaže dodatnih milijardu eura u nuklearnu energiju

FRANCUSKI predsjednik Nicolas Sarkozy odlučio je ne prepustiti se antinuklearnom trendu koji je zavladao nakon katastrofe u Fukushimi,  te se obvezao uložiti dodatih milijardu eura u atomsku energiju.

Unatoč rastućoj zabrinutosti oko sigurnosti nuklearnih elektrana, Sarkozy je kazao kako moratorij koje su pojedine države uvele na gradnju novih reaktora nema smisla. "Trenutno ne postoji alternativa nuklearnoj energiji", rekao je danas na novinarskoj konferenciji.

"Uložit ćemo dodatnih milijardu eura u nuklearne programe budućnosti, posebno tehnologiji četvrte generacije", kazao je Sarkozy. Osim toga obećao je i značajna dodatna sredstva za istraživanje vezano uz nuklearnu sigurnost i dodatnih 1.3 milijarde eura za obnovljive izvore energije., piše Guardian.

Ova je objava došla samo dan nakon što su tisuće prosvjednika stvorile ljudski lanac oko najstarije francuske nuklearne elektrane Fessenheim, zahtijevajući njeno zatvaranje. Ova je elektrana postala žarište debate oko sigurnosti starih reaktora. Inače, Francuska ima 58 nuklearnih reaktora, koji produciraju 74% njene električne struje, pa stoga i ne čudi Sarkozyjeva odlučnost da ostane posvećen nuklearnoj energiji.

Pročitajte više