SARS: U Pekingu se zatvaraju diplomatski uredi

UREDI u zgradi u kojoj su smješteni diplomatska predstavništva u Pekingu zatvoreni su u ponedjeljak, nakon što je kineska vlada priopćila da je od akutnog respiratnog sindroma (SARS) umrlo najmanje 53 ljudi, a zaraženo 1268.

Uredi, koje su koristile agencije UN-a i veleposlanstva Irske, Novog Zelanda, Cipra, nekoliko afričkih i istočnoeuropskih zemalja, zatvoreni su nakon što je jedan finski državljanin, djelatnik UN-a, koji je radio u istoj zgradi, u nedjelju umro od SARS-a.

Od djelatnika je zatraženo da ostanu kod kuće u sljedećih 10 dana. Francusko veleposlanstvo je odlučilo zatvoriti francusku školu u Pekingu, kao "mjeru opreza".

Veleposlanstvo namjerava ponovno otvoriti školu 5. svibnja, nakon Uskrsnih blagdana, koji počinju 18. travnja.

Kinesko ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je izvijestilo o prvim žrtvama SARS-a u sjevernoj pokrajini Shanxi, te u središnjim pokrajinama Hunan i Sichuan. Kineski premijer Wen Jiabao je izjavio da je vlada "vrlo zabrinuta" širenjem SARS-a.

Premijer Wen je rekao da zdravstveni djelatnici drže pod nadzorom širenje SARS-a te da će se nastaviti suradnja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Vlasti u Singapuru su u ponedjeljak objavile da su još dvije osobe umrle od SARS-a. Ukupan broj žrtava SARS-a u Singapuru popeo se na osam.

Pročitajte više