SAS obnavlja trgovačke donose sa Srbijom i Crnom Gorom

SJEDINJENE Države odlučile su normalizirati trgovačke odnose sa Srbijom i Crnom Gorom, suspendirane prije deset godina zbog politike prema Bosni i Hercegovini budući je ta zemlja promijenila odnose prema susjedu, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta.

"Državni tajnik je odlučio i potvrdio da je Srbija i Crna Gora ispunila kriterije postavljene u zakonu za obnovu statusa normalnih trgovačkih odnosa", rekao je na konferenciji za novinare zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli.

Odluka će uskoro biti predana američkom Kongresu.

SAD su 1992. suspendirale normalne trgovačke odnose sa tadašnjom Jugoslavijom zbog potpore Miloševićevog režima etničkom čišćenju, agresiji i kršenju ljudskih prava u BiH.

Beograd je otada, u kontekstu Daytonskih sporazuma 1995. a posebice od pada Miloševićevog režima 2000. godine, temeljno promijenio odnose s BiH, naglasio je Ereli.

"Srbija i Crna Gora je usvojila politiku suradnje i partnerstva sa susjedima i međunarodnom zajednicom, i započela provedbu oštrih mjera nužnih za ekonomsku reformu nakon desetljeća sankcija", rekao je on.

Obnova normalnih trgovačkih odnosa "podcrtat" će potporu SAD-a tim reformama i pomoći gospodarski rast zemlje što je "ključna komponenta održavanju stabilnosti u regiji", rekao je Ereli.

Trgovački odnosi bit će obnovljeni 30 dana nakon donošenja odluke.

Na pitanje kako SAD obnavlja trgovačke odnose sa Srbijom koja je, prema izvješćima, podupirala Sadama Huseina pred američki napad na Irak, Ereli je odgovorio da je Srbija zadovoljila zakonske kriterije glede odnosa prema BiH i da pitanje Iraka ne ulazi u kriterije.



(Hina) sl bis

Pročitajte više