Sastaju se EU i Kina: "Stajalište Kine prema Rusiji bit će pitanje za milijun dolara"

Foto: EPA

ČELNICI Europske unije i Kine sastaju se danas prvi put u dvije godine, a na tom će summitu Bruxelles nastojati dobiti jamstva Pekinga prema kojima neće opskrbljivati Rusiju oružjem i pomagati Moskvi u zaobilaženju sankcija Zapada nametnutih zbog invazije na Ukrajinu.

Europski dužnosnici angažirani na pripremi summita rekli su da bi bilo kakva pomoć Rusiji naštetila međunarodnoj reputaciji Kine i ugrozila odnose s dvama najvećim trgovinskim partnerima - Europom i Sjedinjenim Američkim Državama. Predsjednici Europske komisije i Europskog vijeća Ursula von der Leyen i Charles Michel na virtualnom sastanku na vrhu razgovarat će s kineskim premijerom Li Keqiangom i potom s predsjednikom Xi Jinpingom.

Stajalište Kine prema Rusiji, istaknuo je jedan EU dužnosnik, bit će danas "pitanje za milijun dolara". Četvrtina globalne trgovine Kine odnosila se prošle godine na EU i SAD, dok je trgovina s Rusijom činila svega 2.4 posto, podsjetio je drugi europski dužnosnik. 

Ključno pitanje summita

"Hoćemo li produljiti taj rat ili ćemo surađivati kako bismo ga okončali? To će biti ključno pitanje summita", dodao je. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi ovaj je tjedan ponovno pozvao na mirovne pregovore, ističući kako se u obzir moraju uzeti legitimne brige obiju strana.

Wang Yiwei, stručnjak za Europu na pekinškom Sveučilištu Renmin, ocjenjuje da EU i Kina žele kraj rata te da će Peking iskoristiti summit za razgovore o tome kako stvoriti uvjete prihvatljive Putinu da ublaži svoje trenutno stajalište.

Istovremeno, Kinu brine što se EU povodi za SAD-om u zauzimanju tvrdolinijaških mjera i politike prema Rusiji. Poziva Bruxelles da iz svojih razgovora s Kinom "isključi vanjsko miješanje".

Pročitajte više