Sastali se francuski i ruski premijer

Foto: EPA/Hina

FRANCUSKI premijer Edouard Philippe je izrazio želju za "otvaranjem novog prostora političkog dijaloga s Rusijom", primajući u svom gradu Le Havreu kolegu po dužnosti Dmitrija Medvedeva.

"Prvi motiv susreta je bio otvoriti novi prostor političkog dijaloga s Rusijom", rekao je predsjednik francuske vlade, a Medvedev je istaknuo da je "zamrzavanje komunikacijskih kanala najgori put".

Francusko-ruski bilateralni odnosi zahladnjeli su nakon aneksije Krima 2014. i potpore Moskve separatistima na istoku Ukrajine, što je potaknulo uvođenje paketa sankcija na razini Europske unije.

Sat vremena razgovarali

Unatoč tome, Philippe je odbio "zamisao da Francuska i Rusija ne razgovaraju. To ne odgovara istini", rekao je pošto je više od sat vremena razgovarao s Medvedevom u gradskoj vijećnici u Le Havreu, čiji je bio gradonačelnik od 2010. do 2017.

Ruski premijer je nabrojao mnoge oblike bilateralne gospodarske i kulturne suradnje jer je Francuska i dalje najveći strani poslodavac Rusije zahvaljujući aktivnosti velikih kompanija poput Renaulta i Auchana.

Unatoč sankcijama, "ima manevarskog prostora" kako bi se "osnažile" gospodarske veze, istaknuo je Philippe.

Druge važne izjave se ne očekuju s tog sastanka koji će se završiti radnom večerom.

Philippe i Medvedev su se osvrnuli na slučaj dvojice Francuza u ruskom zatvoru, među kojima je poduzetnik Philippe Delpal.

Kada je riječ o međunarodnim krizama, Philippe je "pozvao predsjednika ruske vlade da se pozabavi novim političkim prilikama u Ukrajini" nakon izbora novog predsjednika Volodimira Zelenskog.

U vezi s Iranom Philippe je rekao da se s ruskim kolegom suglasio da je "važno čuvati se neprimjerenih reakcija i zauzimati se za smirivanje napetosti", za što je "dijalog glavni uvjet", zaključio je.

Pročitajte više