Sastali se Juncker i Merkel, razgovarali o budućnosti Europe

Foto: Hina

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker razgovarali su u Berlinu o aktualnim temama među kojima je, kako nagađaju mediji, i produljenje kontrole granica između Austrije i Njemačke.

"Kvalitetan razgovor s kancelarkom Angelom Merkel o budućnosti Europe", priopćio je Juncker preko Twittera, nakon sastanka za kojeg je unaprijed bilo najavljeno da neće biti popraćen konferencijom za tisak.

Produljenje kontrole granice?

Njemački su mediji danas izvještavali o tome da će Merkel i Juncker razgovarati o mogućnosti produljenja kontrole kopnene granice između Austrije i Njemačke i nakon studenog.

Prilikom posljednjeg produljenja kontrole granica unutar Schengenskog prostora, što je moguće samo u izvanrednim situacijama i to samo na određeno vrijeme, Europska komisija najavila je kako neće više dopuštati kontrolu granica koje su uvedene nakon izbijanja migrantske krize u rujnu 2015.

Povjerenik Europske komisije za unutarnje poslove, Dimitris Avramopoulos, rekao je međutim u srijedu u razgovoru za Passauer Neue Presse kako su produljenja kontrola moguća jer da za to postoje razlozi.

"Teroristički napadi posljednjih godina su jedan od tih razloga", rekao je Avramopoulos. On je u razgovoru za dnevnik Die Welt nagovijestio da bi Juncker i Merkel mogli razgovarati i o strožoj politici protjerivanja osoba koje borave u Europskoj uniji.

Pravosudna kriza u Poljskoj i pregovori oko Brexita

Kako javljaju njemački mediji, teme razgovora bile su i pravosudna kriza u Poljskoj, kao i pregovori oko Brexita.

Neki njemački mediji koji prate događanja u Bruxellesu žestoko su kritizirali susret Junckera i Merkel. S jedne strane zbog toga što se odvija usred predizborne kampanje u Njemačkoj, a s druge, što nije predviđeno izvještavanje javnosti o temama i rezultatima razgovora.

"Juncker i Merkel su četiri tjedna uoči izbora za Bundestag govorili o budućnosti Europe. No kako bi ta budućnost trebala izgledati, to je ostala tajna", piše u svom komentaru blog “Lost in Europe”.

Pročitajte više