Sastali se Macron i jordanski kralj, pozvali Izrael da olakša dostavu pomoći Gazi

Foto: EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i jordanski kralj Abdulah II. pozvali su danas Izrael da ukine sva kopnena ograničenja za dostavu humanitarne pomoći u Gazu, navodi se u priopćenju francuskog predsjedništva.

Na radnom ručku u Elizejskoj palači ponovili su "potrebu uspostavljanja, bez daljnjeg odgađanja, trenutnog i trajnog prekida vatre u Gazi i još jednom pozvali na oslobađanje svih talaca", uključujući i dvoje Francuza.

Pojas Gaze ponovno je danas bombardiran, nakon što je izraelski premijer najavio da se "intenzivna" faza borbi bliži kraju, posebice u Rafahu, gradu na jugu palestinskog teritorija, ali da će nastaviti rat protiv Hamasa.

Macron i jordanski kralj zabrinuti

Islamistička skupina odgovorila je da bilo kakav sporazum mora "uključivati ​​trajni prekid vatre i potpuno povlačenje Izraela" iz Gaze, a te je uvjete dosad Izrael uvijek odbacio.

"Francuski i jordanski čelnici također su izrazili duboku zabrinutost zbog situacije na Zapadnoj obali i oštro osudili nasilje koje tamo vrše doseljenici", priopćilo je francusko predsjedništvo.

Dvojica čelnika složila su se da će "nastaviti zajedničko djelovanje na trajnom i vjerodostojnom rješenju krize na temelju rješenja s dvije države".

"Palestinska samouprava u tom projektu mora biti podržana, a ne oslabljena", naglasili su, ističući da je "bilo kakva prepreka prijenosu prihoda Samouprave ili njezinom bankarskom sustavu neprihvatljiva".

Ponovili pozive svim stranama na odgovornost i suzdržanost

Također su pozdravili “reforme koje je pokrenula palestinska vlada i pozvali na njihov nastavak i produbljivanje”.

Osvrnuvši se na jačanje napetosti na izraelsko-libanonskoj granici, upozorili su na "razbuktavanje vatre koje bi bilo katastrofalno za regiju", te ponovili pozive svim stranama na odgovornost i suzdržanost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.