Sastanak državnih tajnika Hrvatske, Italije i Slovenije

DRŽAVNI tajnici u ministarstvima vanjskih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije sastali su se u Bruxellesu kako bi razgovarali o pitanju Zaštićenog ekološkoribolovnog pojasa (ZERP) u Jadranu.

Na sastanku Hide Bišćevića, Roberta Antonionea i Andreja Logara sudjelovat će i predstavnici Europske komisije u svojstvu promatrača.

Hrvatski je sabor u četvrtak navečer, nakon burne rasprave, donio dopunu odluke o proširenju hrvatske jurisdikcije na Jadranu, kojom se za članice EU-a odgađa primjena ZERP-a do sklapanja sporazuma s EU o partnerstvu u ribarstvu.

Sabor je u listopadu prošle godine proglasio ZERP s odgodom primjene na godinu dana.

Ta je odluka naišla na žestoke kritike u Italiji i Sloveniji. Te dvije zemlje su predložile tri načina rješavanja toga pitanja: odgoda početka primjene pojasa, trostrano zajedničko upravljanje zonom ili odluka da ZERP ne vrijedi za Italiju i Sloveniju.

Hrvatska nastoji zatvoriti otvorena pitanja s članicama EU-a uoči sastanka Europskog vijeća 17. i 18. lipnja kada će se odlučivati o njezinu kandidatskom statusu i datumu početka pregovora o punopravnom članstvu.

Premijer Ivo Sanader rekao je sinoć, obraćajući se saborskim zastupnicima prije izglasavanja dopune odluke, da Hrvatska nije izložena pritiscima i ultimatumima, ali da postoji opasnost da netko od 25 šefova država na summitu EU-a ne digne ruku za članstvo u EU, ako se ekološko-ribolovna zona primjeni i na zemlje Europske unije.

(Hina) xsv yrt

Pročitajte više