Sastanak ministra financija i Sindikata pirotehničara

MINISTAR financija Ivan Šuker razgovarao je jučer s predstavnicima Sindikata zaposlenih na razminiranju, Uprave i nadzornog odbora AKD-a Mungos, o problemima u toj državnoj tvrtki gdje su zaposleni tek nedavno primili polovicu plaće za rujan.

Na sastanku se razmatrala mogućnost da Mungos dobije poslove pretraživanja terena prilikom razminiranja za državna poduzeća poput HEP-a, Hrvatskih željeznica, Hrvatskih šuma ili Hrvatskih autocesta, rekao je Hini predsjednik Sindikata zaposlenih na razminiranju Dražen Kiš.

Također je najavljeno razmatranje mogućnosti da se putem pozajmice ili zajma osigura isplata zaostalih plaća radnicima Mungosa.

Za sutra je zakazan novi sastanak predstavnika Savjeta Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), MUP-a, sindikata i Uprave Mungosa, dodao je Kiš.

Prosječna plaća u AKD-u Mungos iznosi 7.400 kuna, no već godinu dana zaposleni je primaju umanjenu za 25 posto (taj iznos se pretvara u dug), tako da pirotehničari u zadnje vrijeme, zajedno s terenskim dodacima i naknadama, primaju po 6.500 kuna.

Glavni je razlog za pad plaća nedostatak sredstava za razminiranje, jer predviđenih 150 milijuna kuna godišnje tek je polovica novca potrebnog da bi se Hrvatska razminirala, kako je predviđeno, do 2010. godine, kažu sindikalci.

HCR je prikupio podatke da u Hrvatskoj ima još 1.174 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, od čega treba razminirati 302 četvorna kilometra.

S ovakvim cijenama i kapacitetima razminiranje neće biti dovršeno još 20 godina, a moglo bi, zbog nedostatka novca, biti prekinuto u svibnju iduće godine, upozoravaju sindikalci.

Sindikat je zasad odustao od najavljenog prosvjeda pred Vladom, no ako ovoga tjedna ne budu riješeni njihovi zahtjevi, mogli organizirati prosvjed pred sjedištem HCR-a.

Pročitajte više