Sastanak odbora za nacionalnu sigurnost Hrvatske i BiH

PREDSTAVNICI bosanskohercegovačkog odbora za obrambenu i sigurnosnu politiku razgovarali su u ponedjeljak u Zagrebu s članovima hrvatskoga Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost o zakonskim rješenjima koja u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, reguliraju rad sigurnosnih službi i o njihovom nadzoru, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu šef saborskoga odbora za nacionalnu sigurnost.

"Čuli smo rješenja koja imaju u BiH. od svakog parlamenta možemo nešto novo naučiti i koristiti kod sebe", rekao je Ivan Jarnjak.

Predsjedatelj parlamentarnog odbora za sigurnost na razini Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović rekao je kako su hrvatska iskustva korisna jer je Hrvatska odmakla u zakonskim rješenjima i projektima, u okviru približavanju NATO-u i Europskoj uniji.

"Mi smo opredijeljeni da idemo putem kojim ste vi već prošli. Sigurnost nije briga jedne države već cijele regije, stalo nam je da kroz ovakvu suradnju tu sigurnost dignemo na što višu razinu", rekao je Šiljegović i dodao kako je bosanskohercegovački odbor tek na početku svog rada, "naša komisija radi malo više od godinu dana".

Šiljegović je najavio kako će se izaslanstvo BiH u utorak sastati s ministrom obrane Berislavom Rončevićem i s njime razgovarati o reformi obrambenih snaga, njihovom smanjenju i sudjelovanju u mirovnim operacijama.

"Zanimaju nas pitanja poput proračuna, zbrinjavanja otpuštenih pripadnika vojske, civilno služenje vojnoga roka i struktura vojnih obavještajnih službi jer smo sad na putu da ih objedinimo na razini BiH, odnosno da objedinimo njihov rad", rekao je Šiljegović.

Bosanskohercegovačke predstavnike pozdravio je i predsjednik hrvatskoga Sabora Vladimir Šeks koji je u svojem govoru istaknuo važnost razvoja međuparlamentarne suradnje jer ona pridonosi uspostavi tješnjih bilateralnih odnosa te razmjeni iskustava i prijenosu znanja, kaže se u priopćenju iz ureda predsjednika Sabora.

Predviđeno je da se izaslanstvo iz Bosne i Hercegovine u ponedjeljak još sastane s predsjednikom Vijeća za nadzor sigurnosnih službi Vlatkom Cvrtilom te Krešimirom Ćosićem, voditeljem saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Foto:FAH

Pročitajte više