Karamarko odbio potpisati tripartitnu Vladu i napustio pregovore

Foto: FAH

NAKON prvog sastanka koji je trajao nešto manje od tri sata, za 19 sati je najavljen drugi sastanak na kojem bi čelnici MOST-a, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste trebalio dogovoriti ime mandatara za sastavljanje nove hrvatske Vlade. Koaliciju Hrvatska raste predvodi Zoran Milanović, a čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko nije želio davati nikakve izjave pred sastanak.

Ipak, sastanak, koji je počeo nešto iza 19 sati, završio nakon samo dvadesetak minuta. Tomislav Karamarko je, naime, odbio potpisati tripartitnu vladu i napustio je pregovore rekavši okupljenima da ne može koalirati sa strankom koja četiri godine uništava Hrvatsku.

"Ja kao čovjek to ne mogu", rekao je po izlasku sa sastanka u središnjici MOST-a Tomislav Karamarko rekavši kako neće potpisivati dokument te kako je napustio sastanak ostavivši SDP i MOST da pregovaraju.

Karamarko je naveo kako nije mogao potpisati bianco prijedloge Mosta te dodao kako je u HDZ-u mnogo branitelja i siromašnih ljudi. Ne možemo na takav način razgovarati o koaliciji iz koje tvrde da im smrde hrvatski branitelji, napomenuo je dodavši kako je također problem potpisati koaliciji s onima koji su odgovorni u protekle četiri godine za osiromašenje Hrvatske. 

"Smatramo da je to jedan neuređeni i razbarušeni ugovor o koaliciji u kojem ne postoje nikakvi mehanizmi i ništa se ne zna. Sve se svodi na raspodjelu plijena, podjelu fotelja čak i u javnim poduzećima itd.", istaknuo je Karamarko nešto kasnije u izjavi za Hinu.

Karamarko je podsjetio kako su rekli da se nakon izbora pobjednik ne smije ponašati kao netko tko dijeli ratni plijen - dobiva ili uzima. To nije dobro, kazao je.

Opet je istaknuo i da ne može surađivati s strankom koja je četiri godine uništavala Hrvatsku, koja negira vrijednosti na kojima počiva hrvatska država, koja za branitelje govori da su smrdljivci, u Vukovaru uvodi ćirilicu, za njih je Hrvatska slučajna država - kako ću s njima biti u koaliciji, upitao se.

"Ne dopušta mi savjest i Bogu hvala da moje Predsjedništvo obiluje ljudima koji imaju svoju savjest i ponos. Sretan sam jer mi je pao kamen sa srca. Ti pregovori su bili mučni i na kraju se sve svodi na fotelje. Ne treba nam nikakva fotelja, bitno je kao čovjek hodati po cesti", rekao je Karamarko u izjavi za Hinu.  

Spomenuo mogućnost novih izbora

"Ovdje smo bili vrlo kratko, rekli smo da ne možemo to potpisati. Izašli smo van  tako da gospoda dalje pregovaraju i rade što hoće. Ako budu novi izbori nećemo biti oporba. Obično je Most imao naviku do sada oživljavati SDP kada bi dao neki negativni odgovor i kada bi ih jako, jako vrijeđali. Onda bi rekli pa možda se Milanović predomisli, pa dođite opet… Baš me zanima hoće li to biti primijenjeno u našem slučaju", rekao je Karamarko.

Trebalo se raspravljati o mandataru

"Večeras ćemo vidjeti jesu li HDZ i SDP mislili ozbiljno kad su govorili da su za zajedničku Vladu i za nestranačkog premijera. Ukoliko oni na to pristanu, sve ćemo vrlo brzo riješiti", rekao je neposredno prije sastanka Ivan Lovrinović iz MOST-a.

To je svojom jučerašnjom izjavom dao naslutiti sam Božo Petrov.

"Sastanak je bio pozitivan. Žao mi je što Most nije nastao prije, makar zbog političkog dijaloga. Razgovori se nastavljaju sutra. Stvari su danas bile pozitivne i očekujemo da će se stvari razriješiti u iduća 24 sata", rekao je sinoć Petrov novinarima ispred središnjice Mosta.

Da bi večeras sve trebalo biti riješeno za Index je potvrdio i glasnogovornik MOST-a.

"Ili ćemo sve večeras riješiti ili idemo na nove izbore", rekao je Grmoja za Index.


Pročitajte više