Sastanak s ministrom Žuvanićem nije uspio, sutra blokada luka

KJOORDINACIJA lučkih sindikata nije ni nakon današnjeg razgovora s ministrom pomorstva, prometa i veza Ronaldom Žuvanićem odustala od za sutra najavljene jednosatne blokade luka jer Vlada nije povukla iz saborske procedure prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, a Ministarstvo je najavilo da će poduzeti sve zakonske mjere kako bi se sutra promet u lukama nesmetano odvijao.

Bez obzira na objašnjenje ministra Žuvanića da se konačnim prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je prošao saborsku proceduru ne dira u stečena prava lučkih poduzeća, Koordinacija lučkih sindikata odlučila je sutra provesti blokadu morskih luka, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva nakon sastanka ministra i sindikata.

Blokada lučkih sindikata trebala bi biti organizirana između 9 i 10 sati u riječkoj, zadarskoj, šibenskoj, splitskoj, pločanskoj i dubrovačkoj luci. Sindikalci tvrde da se s predloženim zakonom oduzimaju koncesije lučkim tvrtkama, pa bi oko 2500 lučkih radnika moglo ostati bez stečenih prava, i to bez ikakve naknade, a njihove bi tvrtke mogle biti otjerane u stečaj.

Ministarstvo osuđuje blokadu luka u vrijeme kada, kako se navodi, hrvatske morske luke bilježe rast prometa jer bi se njome ugrozio interes države, ali i samih radnika, te će se poduzeti sve zakonske mjere da se sutra promet u lukama nesmetano odvija.

Zbog nedovršenog postupka dodjele prvenstvene koncesije u luci Ploče i sjevernoj luci Split u prijelaznim odredbama novog zakonskog rješenja naglašeno je da će se dodjela prvenstvene koncesije dovršiti prema postojećem Zakonu o morskim lukama, donesenom 1995. Novi zakon, ističe Ministarstvo, nije zadirao u stečena prava lučkih poduzeća niti u prava radnika da kroz vrijeme trajanja prvenstvene koncesije od 12 godina nastave obavljati djelatnosti za koje su bili registrirani prije pretvorbe.

Na sastanku ministra Žuvanića s koordinacijom lučkih sindikata, navodi se u priopćenju, istaknuta je briga države prema lučkim poduzećima i lučkim radnicima kroz ulaganja države u lučku infrastrukturu kako bi se podigla konkurentnost hrvatskih luka na tržištu, a time i osigurao posao radnicima. Resorno ministarstvo ponovilo je svoje stajalište da lučkim radnicima treba osigurati otkup dionica po što povoljnijim uvjetima.

Pročitajte više