Sastanak Sanader - Janša u petak u Mokricama

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader održat će u petak u Mokricama sa svojim slovenskim kolegom Janezom Janšom sastanak na kojemu će razmotriti sve aspekte bilateralnih odnosa dviju država, najavljeno je u četvrtak iz Vladina ureda za odnose s javnošću.

Susret, kojim bi trebao početi novi krug bilateralnih razgovora na svim razinama, najavljen je u studenome prošle godine na marginama sastanaka Srednjoeuropske inicijative u Portorožu, za prvog neformalnog susreta Sanadera s Janšom, tada još mandatarom za sastav nove slovenske vlade nakon njegove izborne pobjede u listopadu.

Razgovori u dvorcu Mokrice bit će, kako stoji u Vladinu priopćenju, za dvojicu premijera prigoda da razmotre načine dosadašnjih rješavanja otvorenih pitanja i razmjene mišljenja o metodologiji njihova rješavanja u budućnosti.

Otvorena pitanja koja od 1991. godine opterećuju odnose dviju susjednih država su konačno utvrđivanje granica, posebice na moru, dug Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama i suvlasništvo nad NE Krško, a od 2003. i hrvatski ekološko-ribolovni pojas na Jadranu.

Važna tema sutrašnjih razgovora dvojice premijera bit će i sudjelovanje dviju zemalja u procesu europskog udruživanja.

Janša je kao premijer punopravne članice Europske unije otvoreno podržao što brži početak pregovora Hrvatske o punopravnom članstvu u EU-u, a Slovenci su podržali Hrvatsku i na ključnom prosinačkom summitu u Bruxellesu kada je Zagrebu određen datum u ožujku za početak pregovora.

O rješavanju otvorenih pitanja s Hrvatskom Janša je u Portorožu kazao da je "u dugoročnom smislu optimist", te najavio da će se ona rješavati u "europskom okviru".

Analitičari su tada ocijenili da je Janša u tom smislu zauzeo pragmatičniji i realniji stav od svog prethodnika Antona Ropa, iako se njegova stajališta u osnovi ne razlikuju.

Tom je prigodom Janša izjavio da se ne treba bojati arbitraže ako dvije zemlje ne uspiju bilateralno pronaći rješenje.

(Hina) xpp/xfl/xrt ydv

Pročitajte više