Sastanak Sanadera i Jordana: Dopunsko zdravstveno osiguranje rješavati u sklopu reforme primarne zaštite

PREMIJER Ivo Sanader na današnjem se sastanku s predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimirom Jordanom dogovorio da će se pitanje dopunskog zdravstvenog osiguranja rješavati u sklopu cjelovite reforme sustava primarne zdravstvene zaštite.

Na sastanku su bili i potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Andrija Hebrang te ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić.

Premijer Sanader istaknuo je da su umirovljenici socijalno najugroženiji dio hrvatskog društva te naglasio spremnost Vlade da u suradnji s HSU-om takvo stanje što prije promjeni, priopćeno je nakon sastanka iz Vlade.

U priopćenju se kaže da je predsjednik HSU-a Vladimir Jordan izrazio zadovoljstvo Vladinom socijalnom osjetljivošću i odlučnošću u rješavanju umirovljeničkih problema te spremnošću na pronalaženje zajedničkih rješenja za poboljšanje njihova materijalnog statusa.

Jordan je Hini izjavio kako je na sastanku dogovoreno da će Vlada i umirovljenici, kroz osnovanu stručnu radnu skupinu te u sklopu reforme primarne zaštite, zajedno rješavati aktualna pitanja dopunskog zdravstvenog osiguranja i oslobađanja od plaćanja participacije za umirovljenike, kao i druga pitanja vezana uz ostvarivanje zdravstvene zaštite.

Jordan kaže kako je s Vladinim čelnicima razgovarao o nastavku operacionalizacije stranačkog sporazuma između HDZ-a i HSU-a, s rokovima do kada pojedine točke treba ispuniti.

Zajednička radna skupina Vlade i umirovljeničkih udruga sastat će se tako u ponedjeljak, 16. veljače, kako bi definirali izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju u dijelu koji se odnosi na uvrštavanje dodatka od 100 kuna i 6 posto u mirovinsku osnovicu te na određivanje nove formule za usklađivanje mirovina.

Predstavnici umirovljenika predali su Vladi svoj prijedlog izmjena zakona u kojem se traži da uvrštavanje dodatka u osnovicu ne zadire u dosadašnja stečena prava umirovljenika, budući da će neki umirovljenici takvim povećanjem mirovina probiti cenzuse koji im jamče, primjerice, oslobađanje od plaćanja participacije, primanje novčane pomoći koje pojedini gradovi daju umirovljenicima s malim mirovinama itd.

U svojem prijedlogu umirovljenici traže da se prilikom novog načina usklađivanja mirovina s plaćama one vežu uz rast umjesto uz kretanje plaća, a zahtijevaju i promjenu sastava Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Jordan kaže da u prvih šest mjeseci Vlada i umirovljenici moraju definirati Zakon o povratu duga i model rasta mirovina jednom godišnje, što bi umirovljenici trebali financijski osjetiti iduće godine.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više