Sastanak u Bruxellesu: Planiraju se nove sankcije, ovaj put na meti su kineske firme

Foto: EPA

Europska unija je predložila da se sankcioniraju kompanije u Kini preko kojih Rusija doprema vojnu tehnologiju u svoje tvornice oružja, prenosi Guardian. Popis firmi i pojedinaca koje članice EU žele sankcionirati ima 91 stranicu, a na njemu su se našle tri kompanije iz Kine, četiri iz Hong Konga, jedna iz Turske te jedna iz Indije.

EU, SAD i Velika Britanija danas se sastaju u Bruxellesu kako bi smislile dodatne mjere kojima će se spriječiti da Rusija zaobiđe trenutne restrikcije. Na listu sankcioniranih možda će dodati i dvije ruske brodarske kompanije koje se optužuje da su prevozile oružje iz Sjeverne Koreje do Dunaja, luke istočno od Vladivostoka. 

EU već sankcionira preko 600 kompanija. U Bruxellesu prošle godine su pokušali na listu dodati pet kineskih kompanija, ali nisu zbog reakcije Pekinga i neodlučnosti nekih europskih zemalja. 

Države zapada izračunale su da su postojeće sankcije Rusiju koštale nekih 374 milijardi eura. Međutim Rusija sve više ulaže u vojsku, pa će EU morati pojačati sankcije ako želi održati njihovu učinkovitost.

Istraga koju provodi NK News u Seulu otkrila je operaciju Rusije i Kine u kojoj prevoze oružje korištenjem "brodova blizanaca" čime otežavaju praćenje. Na europskoj listi sankcija su i institucije za re-edukaciju koje djeluju u Rusiji i na okupiranim područjima, a čija je svrha indoktrinacija djece. U tim posebnim školama djeca u dobi od 6 do 19 godina upoznaju ruske vojnike, pišu čestitke i pisma podrške vojsci i uče kako koristiti dronove. 

Pročitajte više