Sastanak Ureda Zajedničkog parlamentarnog odbora RH i EU

IZASLANSTVO Hrvatskog sabora sudjelovalo je u utorak navečer na prvom sastanku Ureda Zajedničkog parlamentarnog odbora RH i EU u Bruxellesu, na kojem je ocijenjeno aktualno stanje odnosa, doznaje se u srijedu iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Taj je Odbor sastavljen od po 15 zastupnika Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta i njihovih zamjenika, a osnovan je u listopadu, nekoliko mjeseci nakon što je Hrvatska postala kandidat za EU.

Izaslanstvo Sabora vodio je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković, a uz njega su bili i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica i zastupnik Mario Zubović.

S europske strane sastanku su nazočili Pal Schmitt, predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta u Zajedničkom odboru, potpredsjednici Cecilia Malmstrom i Borut Pahor, te izvjestitelj Europskog parlamenta za RH Hannes Swoboda.

Na sastanku je dogovoren tijek prvog sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora koji će se održati u Zagrebu 16. i 18. ožujka sljedeće godine, te je ocijenjeno aktualno stanje odnosa između Hrvatske i Europske unije.

Zastupnicima Hrvatskog sabora, europske kolege izrazile su punu potporu i pomoć u daljnjem približavanju Hrvatske Europskoj uniji, izrazivši nadu u početak pregovora u ožujku 2005.

Pročitajte više