Sastanak Žužul-Rupel: Odnosi Hrvatske i Slovenije dobro se razvijaju

ODNOSI Slovenije i Hrvatske dobro se razvijaju i u uzlaznoj su fazi, ocijenili su u petak ministri vanjskih poslova Dimitrij Rupel i Miomir Žužul, tijekom Žužulova uzvratna posjeta Ljubljani, nakon njihova susreta u Zagrebu prije dva mjeseca.

Rupel je u petak Žužulu predao i agreman za novog hrvatskog veleposlanika u Ljubljani Marija Nobila.

Zahvaljujući Rupelu na brzom okončanju postupka oko nastupa četvrtog hrvatskog ambasadora u Sloveniji, Žužul je rekao da je riječ o profesionalnom, karijernom diplomatu i njegovu prijatelju koji je u hrvatskoj diplomaciji od samih početaka, a moći će dati prilog razvoju odnosa među državama.

Hrvatski je ministar svoj službeni posjet iskoristio da čestita Sloveniji na "povijesnom događaju i za Sloveniju i za Europu" kako je nazvao njen skori ulazak u Europsku uniju. Pri tome s hrvatske strane, naglasio je Žužul, ne postoji ljubomora jer Hrvatska razumije važnost tog postignuća kojemu i sama teži, a uvjerena je da će uskoro dobiti avis Europske mkomisije, a u lipnju i status kandidata za pregovore s EU o punopravnom članstvu.

Na sastanku šefova slovenske i hrvatske diplomacije bilo je riječi i o ekološko-ribolovnoj zaštiti Jadrana, pitanju koje je lani opterećivalo odnose dviju država s obzirom na stajalište Ljubljane kako je hrvatski Sabor proglašenjem zaštićene ekološko-ribolovne zone napravio "jednostran potez" i "prejudicirao granicu na moru".

Žužul je na konferenciji za novinare rekao da trilateralni razgovori Slovenije, Italije i Hrvatske o tom pitanju čine pomake i da je moguće naći konkretno rješenje, no da to nije stvar koja se može riješiti preko noći.

Rupel je pak izjavio kako će se u rješavanje tog pitanja na idućem sastanku trilateralne komisije uključiti Europska komisija.

"Slovenija želi zajedničku (ekološko-ribolovnu) zonu. Nismo došli do kraja s tom temom, ali smo došli do konstatacije da se problem može riješiti.

Što se tiče granice, odnosno sporazuma o granici, to nije neki veći problem koji bi trebalo dramatizirati ili s njime žuriti, rekao je Rupel.

Izražavajući žaljenje slovenske strane što nije usvojen tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan, Rupel je rekao kako arbitraža za slovensku stranu ne predstavlja problem, a o okviru i predmetu arbitraže dogovor s Hrvatskom mogao bi se postići do kraja godine.

I Rupel i Žužul posebno su istaknuli važnost međudržavnog sporazuma o malograničnom prometu i suradnji, ističići da će on i nakon skorašnjeg slovenskog uključenja u EU olakšavati život ljudima s obje strane granice.

"Želimo što propusniju granicu", rekao je Rupel. Dodao je da je svom gostu predstavio i nacionalni program gradnje autocesta u Sloveniji, te da je u razgovorima jak naglasak bio i na pitanjima gospodarske suradnje.

Razgovaralo se, rekli su Žužul i Rupel, i o sporazumu o promicanju i zaštiti investicija, pitanju suradnje luka u sjevernom Jadranu, zbrinjavanju otpada iz nuklearke Krško, naftovodu Konstanca - Omišalj, pri čemu je Rupel rekao da se u taj projekt želi uključiti i Slovenija.

Žužul i Rupel razgovarali su i o multilateralnoj suradnji, te o pitanjima pozitivnog djelovanja obiju država na stabilnost u regiji.

Žužul je izjavio da je slovenskom premijeru Antonu Ropu u ime hrvatskog premijera Sanadera iznio i prijedlog za održavanje zajedničkog sastanka obiju vlada u Hrvatskoj u lipnju, kada bi se razgovaralo ne samo o otvorenim pitanjima nego i o perspektivi odnosa u procesu širenja EU-a.

Žužul je razgovarao i sa slovenskim predsjednikom Janezom Drnovšekom, s predsjednikom parlamenta Borutom Pahorom i s premijerom Antonom Ropom.

Na njegovu želju primio ga je i ljubljanski nadbiskup Franc Rode koji kroz koji dan nakon 7-godišnjeg službovanja na mjestu nadbiskupa odlazi u Vatikan, gdje će preuzeti jedno od istaknutih mjesta - položaj prefekta Kongregacije za redovnike.

Pročitajte više