Satelitske snimke hrvatskih vojnih baza dostupne na webu

DA NAS "Veliki brat" uistinu gleda svi smo znali. Ali da nas tako dobro vidi, baš i nismo. Na adresi maps.google.com naišli smo na nešto što možda i nije za svačije oči. Tamo naime svaki korisnik Interenta može pronaći detaljnu satelitsku snimku nekih dijelova Lijepe naše, uključujući vojna i gospodarska postrojenja države.

Gledajući satelitsku snimku Zagreba, koja je zapravo vrlo zanimljiva i zabavna, pogled smo usmjerili nešto južnije prema zračnoj luci Zagreb. Iz ptičje perspektive odlično se vidi kompletan aerodrom uključujući i vojni dio koji je do prije desetak godina, zbog ratnih zbivanja, bio zatvoren za javnost.

Detaljna snimka zainteresiranom posjetitelju pokazuje sve, od izgleda piste i stajanke do samih zrakoplova i helikoptera koji se vide na aerodromu. Moramo napomenuti kako su snimci stari nekoliko godina, međutim, razlog zbog kojeg pišemo ovaj tekst je taj što se osim spomenutih detalja vidi baš sve, pa i ono što se možda ne bi trebalo vidjeti.

Tako se vide rasporedi kaponira (kaponiri su svojevrsne garaže za avione izrađene od betona i zamaskirane kako se ne bi vidjeli avioni), rasporedi stajanki, prilazne staze, rulnice, poletno sletna staza kao i sami avioni i helikopteri koji se nalaze unutar kaponira. Svakome tko je upućen u vojno sigurnosnu problematiku odmah će biti jasno kako je ovakva fotografska prezentacija države "kao na dlanu" odveć rizična.

Razlog zbog kojeg ovo tvrdimo jest taj što pristup snimkama ima svatko tko ima računalo i pristup Interenetu. Tako raspored prometnica i staza oko aerodroma Pleso kod Velike Gorice, ali i Zemunik kod Zadra može doći pred oči nekome tko nije naklonjen Hrvatskoj državi, ili nekome tko iz bilo kojih razloga želi pokušati izvesti sabotažu na aerodromu ili nekom važnijem objektu.

Osim Plesa, detaljna snimka postoji i za zadarski aerodrom Zemunik dok su satelitski snimci aerodroma kod Pule, Splita i Dubrovnika nešto lošiji. Međutim, kako je Google krenuo, kroz dogledno vrijeme možemo očekivati još detaljnije snimke spomenutih aerodroma.

Istražujući satelitsku kartu svijeta uspjeli smo pronaći i nekoliko američkih aerodroma, kao i dva talijanska i dva njemačka aerodroma. Zanimljivo je da snimke američkih aerodroma nisu dostupne u tako visokoj rezoluciji poput našeg Plesa ili Zemunika.

I na kraju, postavlja se pitanje može li bilo tko u Hrvatskoj utjecati na to da se detaljne satelitske snimke hrvatskih vojnih baza uklone s Interneta. S obzirom na slobodu koju Internet pruža svojim korisnicima, takva mogućnost je vrlo mala.

Pročitajte više